Pensiile militare si boneta soldateasca

Pensiile militare şi boneta soldăţească

Au crescut unele pensii militare! Spumegă, fericită sau supărată, gura făcătorilor de talk-show, se umplu de cuvinte coloanele ziarelor (câte au mai rămas) şi creşte rânza mestecătorilor de minciuni trimişi de partid pe sticlă. În două cuvinte: “Bravos naţiune!”

În ianuarie, când metodologia de calcul a pensiilor militarilor a fost făcută publică, scriam  despre loteria la care sunt obligaţi să participle cei care au avut neşansa să-şi dedice viaţa apărării ţării (vezi  http://teopal.com/?p=733). Iată că la întâi iunie, de ziua copilului, marea extragere s-a încheiat. Au fost scoase din boneta soldăţească toate numerele câştigătoare. De bucurie, un maior în rezevă şi-a dat foc în faţa porţii artizanului loteriei! Imediat, ilustrul ministru Gabi Oprea a lăudat munca amestecătorilor de bile şi şi-a exprimat bucuria că unii au fost declaraţi câştigători. Despre cei care au pierdut şi din banii cărora au fost plătiţi “câştigătorii”, nici un cuvânt. Doar  o vagă aluzie din care rezulta că aşa e viaţă: unii câştigă, alţii pierd…

O sinteză numerică a celor care au câştigat şi a celor care au pierdut a fost elaborată de laboratorul de zgomote al ministrului general, pensionar şi el (dar cu pensia intactă!). Sinteza circulă déjà pe internet şi unii, analizând-o, susţin că este   inexactă.  Din ea rezultă că mulţi câştigă (chiar şi un leu în plus, tot câştig se numeşte) şi puţini pierd.  Pe linie logică, chiar şi reducerea  cu 80% a pensiei, tot pierdere se numeşte.

Eu, ca tot păţitul, nu cred că acest mod de calcul a pensiei militare  are  vreo legătură cu realitatea, cu viaţa de militar şi cu justa ei apreciere. Poate calculul funcţionează în alte domenii, dar în cazul militarilor reprezintă doar produsul mincinos al maşinăriei de amestecat şi distrus destine, maşinărie gândită de o minte bolvavă şi mânuită de personaje (unele în uniformă!) fără caracter. Este rezultatul murdar al  uneltirilor cu scopul ruperii legăturii de suflet (şi pecuniare) dintre  militarul în rezervă şi militarul activ. Este, şi cifrele confirmă, o pedeapsă a celor mai merituoşi dintre foştii militari şi ascunderea acestei infamii în spatele unor creşteri băneşti insignifiante, dar numeroase, asigurate din banii furaţi osândiţilor.

Spun că este o pedeapsă a celor care şi-au riscat cel mai mult viaţa şi sănătatea pentru că, statistic, au scăzut în pricipal pensile celor care au avut specialităţi deosebite sau au acceptat participarea la activităţi pe care legislaţia de atunci, recunoscându-le înaltul grad de risc, le acorda la pensie o vechime dublă ( de 100%!) Este vorba de piloţi, paraşutişti, personalul de pe submarin, scafandri, ofiţeri de informaţii trimişi în misiuni de mare risc, ataşaţi militari, militari care au efectuat misiuni peste hotare în zonele periculoase ale lumii etc. Lor, celor mai mulţi dintre ei, le scade (cu până la 50%) pensia! Prin ce mecanism?  Simplu, prin încălcarea voită a legii, inclusiv a legii în vigoare. Prin nerecunoaşterea vechimii reale şi transformare abuzivă a anilor cu vechime 100% mai mare, în ani cu vechime de numai 50% mai mare. Sunt, astfel, furaţi ani şi ani la pensie, ani obţinuţi prin sacrificiu şi prin risc asumat.

Susţin că ceea ce s- a întâmplat cu pensile militare este rezultatul maşinăriei infecte de distrus şi amestecat destine, fiindcă pensii ale unor generali au fost aduse la nivelul pensiei şoferilor lor, nu prin creşterea pensiei şoferului – ceea ce ar fi fost meritoriu – ci prin bătaia de joc suferită de pensia generalului.

Cred, în continuare, că acest sistem este o mascaradă pentru sucit minţile credule, întrucât s-a mărit pensia unora din banii sustraşi de la alţii, într-un avânt egalitarist demn de purul comunism, în timp ce au rămas în plată (la cei care trebuia!) pensii de peste 250 milioane lei lunar.

Am convingere că s-a dorit batjocura doar a militarilor de carieră, pentru  că (în mod uluitor) s-a apreciat ca fiind  corectă şi necesară tăierea doar a pensiei militare. Pensiile magistraţilor, fie ei şi purtători de uniformă, nu!  S-a putut accepta reducerea cu până la 80% a unor pensii militare, dar nu a fost permisă, din motive constituţionale, scăderea şi cu un singur procent a oricăror alte pensii aflate în plată! Pentru militari există o altă Constituţie? De ce această discriminare evidentă? Care a fost vina militarului? Ce legi a încălcat el şi ce abuzuri a săvârşit el? Pentru ce de la el se poate fura?

Nu sunt de acord şi nu am spus că aş fi dorit măcar o clipă să se poată lua şi de la gura celorlalţi. Nu! Mă întreb doar: cu ce au greşit cei ce şi-au dedicat viaţa apărării ţării cu arma în mână, în faţa cui şi pentru ce au fost osândiţi la batjocură, umilinţă şi nedreptate?

Mai cred că acest proces este părtinitor şi imoral pentru că s-a demonstrat (cu nume şi prenume) că au crescut cu preponderenţă, în mod partinic, pensii ale militarilor pensionari  înscrişi întru-un anumit partid. Dar şi pentru că nu există posibilitate verificării pe bune a datelor care stau la baza calculului pensiei şi astfel s-a dat frâu liber abuzului. Ieri, spre exemplu, o prea distinsă doamnă consilier a primului ministru, unul din personajele puterii de un tupeu cutremurător, pricepută la toate, auzind de la un participant la talk-show că pensia nu a crescut pentru toţi militarii pensionari (aşa cum scria probabil în notiţa pe care o primise  de la partid), a asigurat persoana în cauză, în mod public: “Dacă este aşa, de mâine pensia dumitale va creşte!” Cum? Pe ce bază? Conform căror calcule? Nu ştim. Probabil, precum pâinea şi peştii biblici, banii se vor înmulţi doar din voinţă divină. Divinitatea fiind, în cazul de faţă, partidul!

Închei, urându-le viaţă lungă celor cărora le-a crescut pensia, chiar şi cu un singur ban şi alăturându-mă sincer bucuriei lor. Închei, sfătuindu-i pe cei cărora le-a scăzut (furaţi ca-n codru) să nu cedeze. Să nu se  resemneze. Pentru că resemnarea este reacţia pe care orice hoţ o aşteaptă. Renunţarea păgubitului la luptă  fiind aceea care îi legitimează furtul şi îl scapă pe tâlhar de binemeritata pedeapsă!

Rating 3.00 out of 5
[?]

2 thoughts on “Pensiile militare si boneta soldateasca

  1. Desi o spun pentru a suta oara, eu am atata incrancenare in mine sa o spun si a mia oara. Niste ceusei mici, care s-au speriat in decembrie 1989 ca Armata nu a omorat oamenii ca sa-i apere pe ei, s-au invartit, tot sub protectia Armatei, si-au revenit, au ajuns pe cai mari si au pornit sa se razbune pe cei care nu i-au aparat cand le era lor mai frica. Restul sunt vorbe goale. TOT ceea ce se intampla face parte din razbunarea ceuseilor cei mici. Ca nu te poti numi decat ceausel mic, atunci cand ai primit de la Ceausescu 60.000 dolari bani pusi la CEC, chiar daca tu il faci pe urma criminal si ilegitim. Si nu poti fi decat ceausel mic atunci cand te ridici pe varfuri ca sa vorbesti studentilor comunisti despre minunatul conducator de partid si stat, indiferent cum cazi pe urma in cap prin vreun studiou de televiziune.

  2. Atentie la cuantumul pensiilor militare revizuite de pe site_ul M.Ap.N. Analizand cuantumul pensiei mele am constatat ca pe site_ul in discutie mi s-a revzuit pensia doar cu veniturile obtinute in decursul carierei militare, neluandu-se in calcul si veniturile realizate in 13 ani de viata civila desfasurati INAINTE de cariera militara. Aceste venituri sunt dovedite prin Cartea de Munca, existenta la dosarul de pensie, care contine salariile lunare realizate pana in ziua in care am devenit ofiter.
    Oare cate greseli or mai exista de aceasta natura ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*