Demonstrațiunea

Tocmai ne-am luat țara înapoi. Nu am înțeles de la cine. Nu este clar cum. Și, mi se pare, nici nu avem habar pentru ce. Adică, mai pe românește, ne-am trezit cu ea în brațe și nu prea știm unde s-o punem. Fiindcă, oricât de forțoși joscomunisti am fi, să ții în brațe o ditamai țara nu-i lucru ușor. Io zic s-o dăm americanilor. Ăștia știu domnule ce să facă cu o țară. Uite Irakul! Uite Afganistanul! Și dacă nu ne ajunge, putem arunca o privire peste Mediterană spre Egipt, Libia ori Siria. Ne vom da seama, oricât de proeuropeni am fi unii dintre noi, că ei, americanii, știu domnule ce să facă cu o țară ce li se lasă în grijă.

Ba, dacă avem în vedere zecile de blindate made in USA care la acest început de lună mai, fără să plătească Rovinieta, macină asfaltul drumurilor noastre naționale, am și dat-o! Pe ea, pe țară. Drept confirmare, lungi kilometri de transportoare blindate ale ”cavaleriei” americane, pline de cowboy autentici, mărșăluiesc biruitor peste plaiurile mioritice.  Echipați ca la război, ei defilează peste jumătate de țară mândri ca niște adevărați salvatori, traversând zgomotos și fără nicio avertizare sate și orașe românești. Iese lumea ca la urs ca să vadă cum istoria se repetă. Iar prietenii noștri, sosiți pe tancuri întocmai ca și alți prieteni cu decenii în urmă, opresc din loc în loc, invită gloata pe jumătate speriată și pe jumătate nedumerită să pipaie oțelul blindajelor, se pozează selfi cu românce excitate de mirosul uniformelor transpirate și ridică spre cerul străbun țâncii oferiți ca o ofrandă de proaspetele mămici subit pro-occidentalizate. În mulțimea adunată mai mult sau mai puțin spontan, se intersectează mirări lumești. O fi început războiul cu rușii și noi nu am aflat? Au debarcat americanii, ca în ”D day”, și au greșit plaja? Ori doresc să ne spună, folosindu-ne benzina ( cea mai scumpă din Europa) și uzându-ne drumurile (cele mai scumpe din lume) că gata, țara asta este a lor, să nu ne mai facem griji?

Ca un tip care a văzul câte ceva la viața lui, plimbarea blindatelor americane înțesate de trupe și armament peste jumătate din țară, repetatele halte demonstrative, afișarea ca determinantă pentru viitorul României a tehnicii militare (învechite, ca să fim corecți) de valoarea unei mici brigăzi, seamănă, indecent, cu modul în care cu secole în urmă colonialiștii încercau să mintă aborigenii zdrăngănind mărgelușe din sticlă colorată și bubuind spre nori din flinte. Nu înțeleg pe cine doresc să inducă în eroare organizatorii unei asemenea defilări jenante, dar pricep, îngrețoșat de umilință, modul umilitor în care mai noii noștri cuceritori ne privesc pe noi, românii, locuitorii acestor pământuri cu milenii înainte ca marea națiune americană să se fi nascut.

După părerea mea, dacă cineva a crezut că un asemenea bâlci ar folosi trupelor americane staționate în România ori că ar fi util armatei țării, s-a înșelat. Sau dacă același cineva și-a închipuit că în acest mod ar îngrozi iremediabil ”căpcăunul” rus gata să ne înghită și ar spori astfel dragostea românului de rând față de nepoții înarmați până în dinți ai unchiului Sam, s-a înșelat din nou. Totul a semănat cu un spectacol amintind de vremuri triste pus în scenă de niste sforari obedienți.

Din nefericire, simulacrul de demonstrație de forță exchibiționat (iertată fie-mi licența) prin ”marșul triumfal” al trupelor americane nu face decât să exemplifice, încă odată dacă mai era nevoie, că dexteritatea conducătorilor noștri în a inventa dovezi de servilism și de a ne înjosi ca națiune nu are limite.

 

Rating 4.33 out of 5
[?]

One thought on “Demonstrațiunea

  1. E dreptul fiecăruia de a-și da cu părerea. Numai că ar trebui să și știe despre ce anume e vorba. În caz contrar se cheamă că se află în treabă…
    ”Plimbarea” trupelor americane n-a fost o demonstrație a celor ce guvernează România. Ea a fost propusă de statul major american și acceptată, bineînțeles, de guvernul român. A avut drept scop testarea atitudinii populației în raport cu trupele aflate pe teritoriu străin. Prin țările baltice același exercițiu s-a soldat cu o primire relativ reținută. Populația acelor țări conține un procent însemnat de etnici ruși.
    Pentru orice armată acționând în teritoriu străin e important de știut cum privesc aborigenii pe vizitatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*