Ucraina, vecina noastră (3)

Urmărind evoluţia evenimentelor, constatăm că legislaţia internaţională poate arăta atât alb cât şi negru, în acelaşi timp, în funcţie de direcţia din care te uiţi. Pentru că ea (legislaţia internaţională) serveşte întotdeauna interesele celor puternici şi niciodată, indiferent de împrejurări, nu apără pe cei slabi. Prin interpretări arbitrare ale acesteia, atât puterile occidentale ineresate şi implicate în „democratizarea” Ucrainei, cât şi Federaţia Rusă, au trecut la elaborarea unor măsuri politico-economice (unele chiar cu iz militar) de intimidare reciprocă. Motivul evocat de ambele părţi? Acelaşi. Încălcarea legislaţiei internaţionale şi intervenţia brutală în treburile interne ale Ucrainei! În logica firească, cineva ar trebui să mintă. Evidenţa minciunii ar trebui să se afle prezentă în legile care cârmuiesc relaţiile dintre state. Dar, întinsă ca untul pe felia de pâine a fiecăreia dintre puterile mondiale cu interese în Ucraina, legislaţia internaţională invocată nu ne poate da un răspuns. Prin urmare, se impune o singură concluzie: ambele părţi au dreptate!

Azi, despre constatări mai mult sau mai puţin independente şi despre poziţii ale părţilor implicate:

 

Constatări, declaraţii, poziţii ale părţilor ( conform unor politicieni, analişti de renume, ziare şi agenţii de presă)

  • “Dacă aceste operaţiuni vă par cunoscute acest lucru se întâmplă pentru că Hitler proceda la fel la sfârşitul anilor 1930. Despre toţi germanii, etnicii germani, care erau în ţări precum Cehoslovacia, România şi alte locuri, Hitler spunea că nu sunt trataţi cum ar trebui, că trebuie să meargă să îi protejeze” ( Hilary Clinton)
  • “Din punctul de vedere al rusilor, o mai stransa integrare europeano-ucraineana reprezinta deci o amenintare potential mortala la adresa securitatii nationale. Dupa Revolutia Portocalie, care a adus pentru scurt timp la putere o administratie pro-europeana, presedintele rus Vladimir Putin a facut clar faptul ca Ucraina este vazuta ca esentiala pentru securitatea Rusiei, pretinzand ca organizatiile non-guvernamentale care mentineau tulburarea erau fatade pentru Departamentul American de Stat, CIA si MI6 (Serviciile Secrete britanice).” .”( George Friedman: Protestele ucrainene. Perspective)
  • ·        “Ucraina nu este atat de importanta strategic pentru Europa cat este pentru Rusia. Europa nu a dorit niciodata sa adauge Ucraina in randurile sale; a vrut doar sa lase o portita deschisa posibilitatii. Uniunea Europeana este in deriva. Avand in vedere ingrozitoarele probleme economice ale Europei de Sud, ideea adaugarii unei tari atat de slaba si dezorganizata ca Ucraina este absurda.” .”( George Friedman: Protestele ucrainene. Perspective)
  • “Rusii mai stiau si ca, cu cat fortele pro-occidentale controlau mau strans Kievul, cu atat ramanea mai fractionata Ucraina. In general, estul tarii este orientat mai catre Rusia: cetatenii vorbesc rusa, sunt ortodocsi si loiali Patriarhiei Moscovei. Ucraina de vest este mai orientata catre Occident; cetatenii sunt catolici si sunt loiali Patriarhiei Kievului.” .”( George Friedman: Protestele ucrainene. Perspective)
  •  “Statele Unite sunt interesate intr-o Ucraina cu rol de iritant al Rusiei, dar nu sunt dispuse sa riste.”( George Friedman: Protestele ucrainene. Perspective)
  • “Secretarul Adjunct de Stat Victoria Nuland, o inversunata rusofoba si promotoare neoconservatoare a razboiului, declara in decembrie pentru Clubul National de Presa ca SUA “au investit” 5 miliarde de dolari in organizarea unei retele ce are ca scop atingerea intereselor americane in Ucraina, pentru a darui Ucrainei “viitorul pe care il merita “(“Protestele orchestrate de Washington destabilizeaza Ucraina” (http://www.paulcraigroberts.org/2014/02/12/washington-orchestrated-protests-destabilizing-ukraine)
  • “E adevărat că Putin tușește și se cutremură toată Ucraina. La fel de adevărat e că și tusea Uniunii Europene zguduie Ucraina. Și strănutul (sau înjurătura) SUA tot face ravagii. E normal ca unele țări/blocuri de țări să aibă interesul ca lucrurile în Ucraina să se desfășoare într-un fel anume. Ce mai!, chiar și minuscula Moldovă are interese geopolitice în Ucraina: vrem ca situația să nu degenereze într-un război civil – depindem masiv de importurile agricole și industriale ucrainene, iar piețele din Odesa (km 7), Cernăuți și Hmelnițk alimentează o foarte mare parte a comerțului cu amănuntul din țară. (E adevărat că tusea Moldovei n-o ia nimeni în seamă.)” (Vitalie Spranceana: Cîteva lucruri despre criza din Ucraina (pe care le puteți afla doar dacă închideți televizorul/calculatorul)
  • “Partea tristă a jocurilor geopolitice e că acestea găsesc ecou în Ucraina, că țara poate fi destabilizată atît de ușor: un telefon al lui Putin, al unei secretare americane sau al unui eurocomisar. Că Ucraina nu are imunitate – în sensul unei solidarități naționale sau a unui proiect viabil de țară – ce ar anula/absorbi aceste încercări externe de a influența situația.” (Vitalie Spranceana: Cîteva lucruri despre criza din Ucraina (pe care le puteți afla doar dacă închideți televizorul/calculatorul)
  •  La 8 martie a.c. Federaţia Rusă a anunţat prin reprezentantul său permanent la ONU că rupe relaţiile diplomatice cu Ucraina şi că Moscova nu recunoaşte drept legitimă noua guvernare de la Kiev (Cotidianul.ro/08 martie 2014).
  • Aproximativ 16.000 de militari provenind din 16 state se pregătesc să participe la manevre NATO de amploare în nordul Norvegiei, a anunţat vineri armata norvegiană, un exerciţiu fără legătură cu criza din Ucraina. Exerciţiul, la care participă forţe aeriene, maritime şi terestre are la bază un scenariu potrivit căruia teritoriul unei ţări fictive din Nord este invadat şi cere intervenţia aliaţilor din Sud. (AFP, citată de Mediafax)  
  • Preşedintele Dumei de Stat a Federaţei Ruse, Serghei Narîşkin, a declarat presei de la Moscova că Legislativul de la Moscova va adopta decizia de anexare a Crimeii. “Noi susţinem alegerea liberă şi istorică a poporului din Crimeea”, a declarat Narîşkin.
  • Presedintele SUA a cerut inghetarea activelor oficialilor rusi responsabili, în viziunea Washingtonului, pentru actiunile militare din Crimeea, precum si impunerea unor restrictii de calatorie impotriva lor.
  • Ministerul de Externe de la Moscova a precizat ca decizia NATO de a-si suspenda cooperarea cu Rusia reflecta ”o abordare viciata si plina de prejudecati” fata de Ucraina. ”Consideram drept extrem de periculoase incercarile de a introduce ’factorul NATO’ in Ucraina, unde situatia este complexa si delicata, ceea ce creeaza si mai multa tensiune si submineaza sansele de aplanare a situatiei”, se arata intr-un comunicat al ministerului rus.
Rating 3.00 out of 5
[?]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*