UN NOU CALVAR PENTRU PENSIONARII MILITARI?

                         UN NOU CALVAR PENTRU PENSIONARII MILITARI?

            După un decembrie furtunos şi un ianuarie de coşmar, părea că lucrurile se liniştesc. Ar fi urmat  aproape un an în care să fie reparate, atât cât se mai putea, efectele cumplitului exerciţiu de umilire şi batjocură generat de celebrul HG 735/2010. Se spera că, după anularea lui,  va avea loc  analizarea cu mai multă  grijă a drepturilor legale ce se cuvin  militarului aflat în rezervă sau retragere. De asemenea se credea că, prin prelungirea timpului de calcul, va fi eliminată presiunea asupra celor care buchiseau la „recalculare”, presiune  care născuse atâta nedreptate şi amărâse atâţia militari în vârstă.

            Deşi prin apariţia păcălelii numită OUG nr.1/2011 esenţa odioasei Hotărâri de Guvern se păstra – inepţia calculării unei pensii pe bază de contributivitate pentru nişte cetăţeni care, prin lege, nu avuseseră posibilitatea să contribuie – se înfiripase totuşi gândul că specialiştii (şi nu sute de oameni adunaţi ad-hoc) vor avea timpul necesar spre a se concentra asupra lucrului, eliminând greşelile flagrante şi nedreptăţile deja comise, evitându-se apariţia unor noi bătăi de joc.

            Numai că, cineva se opune! Cel puţin aşa pare. Acest „cineva”, nu este altul decât proaspătul numit şef al Statului Major General, domnul general maior Dănilă. Domnia sa se grăbeşte să elaboreze Ordinul SMG nr. 17/10.02 2011.  Nici nu se uscase bine cerneala pe OUG nr1/2011, act care încercase să relaxeze cumva lucrurile, când dl. gl. mr. Dănilă  dispune readucerea haosului. Cum? Simplu, prin stabilirea în chiar art.1 a Ordinului SMG nr.17, citez:”finalizarea procesului de revizuire a pensiilor militare de stat până la data de 15.03. 2011.”

            Aţi citit bine: până la 15 martie a.c., peste trei săptămâni!   Nu este o glumă proastă, este ordinul celui care conduce armata română!    

            Adică, domnilor pensionari militari, prin acest Ordin, dl. gl.mr. Dănilă reuşeşte, concomitent,  următoarele uimitoare performanţe :

  1. Printr-un ordin intern  să anuleaze prescripţii ale OUG nr.1/2011 care stabilea, în chiar primul articol, data de 31.12.2011  ca termen  limită a revizuirii pensiilor, citez:  „ pentru care la determinarea punctajului mediu anual s-a utilizat salariul mediu brut pe economie”. Categoria de pensii specificată între ghilimele însemnând aproape 80 de procente din pensiile ce urmau a fi „revizuite”, circa 60.000!
  2. Să reintroducă  în anul 2011 sintagma „pensii militare de stat”, care a fost definiv desfiinţată prin atât de celebra lege 119/2010.  Revenirea la sintagmă nu cred că ar supăra pe cineva. Numai că  nu este legal şi, privind lucrurile  strict juridic,  numai din acest motiv  întregul Ordin nr. 17  ar putea deveni nul şi neavenit. Deoarece „pensia militară de stat”, obiectul care face sensul apariţiei Ordinului, în fapt nu există.
  3.  Din punct de vedere al stresului şi presiunii la care sunt supuşi  lucrătorii compartimentului pensii, să readucă lucrurile la nivelul lunilor decembrie şi ianuarie. Dacă nu cumva mai rău!
  4. Să perpetueze, în şi aşa oripilantul proces de repensionare a militarilor,  potenţialul de bulibăşeală, de apariţie a greşelilor voite ori fortuite, reparabile greu şi cu costuri mari
  5. Să alimenteaze nemulţumirea, oarecum temporizată, a colegilor mai vârstinici ai domniei sale şi furia celor care mai pricep câte ceva din nemernicia la care sunt supuşi pensionarii militari.

        Poate că există nişte motive care să determine apariţia Ordinului nr.17/10.02.2011. S-ar putea ca ele, motivele, să fie cât se poate de reale: probleme bugetare, proasta gestionare a unor fonduri, decizii de moment greşite.  Dar, pensionarul militar nu are nici o vină. De ce să sufere el, încă o dată, pentru că nu ştiu care demnitar, în decursul mandatului său a luat decizii iresponsabile? De ce mai este acolo stimatul domn gl. Mr. Dănilă, dacă nu să apere până în pânzele albe, cu riscul demisiei sale de onoare, drepturilor militarilor, în orice postură s-ar afla ei? Asta este de neînţeles!

         Nu am pretenţia de a fi  un observator atent şi unul din aceia care să fie preocupat  de  ordinele şi dispoziţiile şefului SMG. Nu vreau, nu am timp şi nu mă interesează. Dar, când incompetenţa domniei sale, ori reaua sa credinţă, poate afecta viaţa  multor zeci de mii de oameni nevinovaţi, cinstiţi, bătrâni şi neajutoraţi, simt nevoia să-l trag de mânecă. Aşa cum aţi face-o şi dumneavoastră. Fără ură şi fără patimă. Cu minimul respect datorat funcţiei şi cu sinceritate.

          De aceea, politicos, îl rog pe domnul Dănilă, care se vede că doreşte să devină şi şeful tuturor pensionarilor militari (unii cu grade şi merite mult superioare celor ale domniei sale), să nu-şi transforme numele în renume. Pentru că, în ceea ce numim spiritul acestui popor, mai există un Dănilă.  Renumit şi el.  Este Dănilă Prepeleac, eroul nemuritorului Ion Creangă. Personaj  care, chiar  la naşterea sa, în ziua de  1 martie 1876, a fost caracterizat de părintele  său spiritual  ca fiind:”leneş, nechitit la minte şi nechibzuit la trebi”.  Şi, domnule general, eu cred că  ne ajunge unul.

         Fără a dori să-l supăr în vreun mod pe şeful SMG, în încheierea spuselor mele, îi mai reamintesc că  privitor la omonimul său – eroul basmului cult creat de Creangă – criticul George Călinescu, spunea scurt: „dovedeşte că prostul are noroc”.

        Întrebarea din titlu este retorică. Îmi este clar că mulţi nu vor fi de acord cu mine. Ei pot vedea lucrurile altfel. Este dreptul lor, aşa cum dreptul meu este de a spune adevărul  cum îl văd eu.

Rating 3.00 out of 5
[?]

7 thoughts on “UN NOU CALVAR PENTRU PENSIONARII MILITARI?

  1. SMG nr,17 nu are suport legal,deoarece este emis de SMG si nu de ministru.SMG nu are competente pentru DFCG si DMRU,are propria directie de RU si serviciu de finante si cont.Nu mai vorbesc de continutul acestuia care ma duce cu gandul la vremuri de trista amintire cand trebuia sa traducem ordinele primite de la niste generali agramati(fost sofer sau frizer i razboi).Sa auzim numai de bine!!

  2. Pensionari militari nu trebuie să vă fie ruşine de pensiile voastre ! Ele nu sunt mari, ci sunt doar adecvate muncii pe care aţi prestat-o.

    – am muncit 24 de ore din 24, când era nevoie, iar în perioada 1981-1984 am fost încazarmaţi continuu;

    – am jurat credinţă după formula “jur credinţă nestrămutată poporului meu şi republicii …”

    – am produs valoarea adăugată “securitate militară”; asta nu poate fi pipăită ca firfirici

    – am produs valoarea adăugată “socializare”, armata fiind o verigă intermediară de educare pentru confruntarea cu greutăţile vieţii;

    – deocamdată, mai suntem cadre militare în rezervă. La primul cutremur, inundaţii ample, impactul vreunei rachete balistice iraniene cu focos nuclear, atunci când numai noi putem salva naţiunea, pun pariu că ne veţi ridica în slăvi, uitând cu nonşalanţă cele declarate pe post.

    Nu mai are rost să continui pentru că înşiruirea ar fi prea lungă. Şi de ce ne-ar fi ruşine şi ne-am simţi vinovaţi pentru o pensie militară pe care o merităm ?

    În altă ordine, domnule Cosmin Guşă sunt de acord cu Dvs. că nu am prea luat apărarea celorlalte categorii sociale năpăstuite, atunci când se dovedea a fi necesar. Vă mulţumesc pentru observaţie. Ne însuşim critica şi o vom face de acum încolo ! INVIDIA SI STUPIDITATEA NE FAC VIATA AMARA ….AMARA…

  3. Adevarul este dincolo de aparente. Este adevarat ca pensiile militarilor sunt mai mari ca ale celorlalti. De ce se pune accent pe aruncarea in derizoriu a intregii armate? Ca a slujit dictatorului? TOT ROMANUL a slujit dictatorului, ca toti eram angajati la stat. Si asa fiind, nu tot asa s-a spus si despre ofiterii din armata regala? Ne intoarcem cu 60 de ani in urma? Se vede ca da. Este o mizerie si o golaneala de care armata nu a avut parte de la Cuza incoace. Repede s-a uitat ca militarii erau globulele albe ale tarii. La cele mai mizere treburi era chemata armata. Canal, industrie, agricultura, calamitati.,etc. Va place in Europa? Va luati masini occidentale, nu? Doar va fandositi,… ca nu va place disciplina de acolo. Germania si-a platit militarii pana la ultimul pfennig, chiar daca au slujit Fuhrerului. Toate tarile NATO au acelasi sistem de protectie pentru armate. Noi vrem altfel, doar pentru ca nu suportam si capra vecinului. DE CE NU PROTESTATI SA INCETEZE RAZBOIUL CLASEI DE SPOLIATORI POLITICO ECONOMICI IMPOTRIVA NATIEI SI SA CREASCA VENITURILE POPULATIEI LA NIVELUL MILITARILOR. Nu sunt bani? Ia cautati-i voi pe la parlamentari si incepeti cu prese-dintele. E posibil sa nu-i gasiti, ca sunt externalizati. Cine seamana vant culege furtuna. Ar trebuie sa va revolatati pentru setea de rautate si vrajba pe care o are actuala conducere. La noi proverbul cu capra vecinului a devenit, din păcate, descrierea cea mai izbutită a mentalului colectiv românesc. ”Să moară toți care au pensii mai mari ca a mea”, spun unii (să moară în sensul unei micșorări a pensiei ), ”Să se întoarcă la origini toți cei ce au salariu mai mare ca al meu”. Cam așa gândește românul de rând. Și pentru acest român de rând, cu un profil educațional mediu și puțin ieșit în străinătate, oricine are o casă mai mare ca a sa este un infractor și oricine are o mașină puțin mai arătoasă este…hot. INVIDIA SI STUPIDITATEA NE FAC VIATA AMARA….AMARA…

  4. Pingback: URL
  5. Nu aveam nici 14 ani când am fost admis la Liceul Militar de Marina ALECSANDRU IOAN CUZA din CONSTANTA . Pentru 5 ani, mi-am lăsat părinţii cu lacrimi în ochi şi am păşit într-o lume plină de privaţiuni; era un drum fără întoarcere! Primele luni de liceu au fost incredibil de grele. Pas de defilare pentru jurământ, instrucţie şi trageri de zi şi de noapte, 8 ore de planton săptămânal păzind bocancii colegilor pe holuri teribil de sinistre şi pline de singurătate, kilometrii de parchet raşchetaţi cu cioburi de sticlă, sute de toalete, săli, geamuri, sectoare exterioare curăţate in fiecare zi, mâncare la cazan şi nu în ultimul rând, închişi între garduri păzite de santinele înarmate, prizonierii unui sistem creat pentru a pregătii tineri capabili să apere o ţară, un neam, un popor. N-am să uit niciodată că, pe timpul iernii, am purtat în picioare aceiaşi bocanci în permanenţă îmbibaţi de apă pe care nu puteam să-i usuc, căldura fiind oprită din dispoziţia lui Ceauşescu şi n-am să pot uita niciodată marşurile de zeci de km desfăşurate pe jos, cu raniţă de 25 de kg în spate şi armament, în nopţile în care dormeam pe rând în mers, sprijiniţi din lateral de doi colegi. Stresul prin care am trecut, presiunea importanţei misiunilor avute, uzură fizică şi psihică, responsabilităţile existente la fiecare pas, interzicerea desfăşurării altor activităţi decât celei de ostaş, reprezintă motivul pentru care militarul român a fost recompensat cu un salariu decent şi cu dreptul la o pensie ocupaţională. De aproape doi ani, armata activă şi în rezervă, este terfelită şi prezentată ca o mare dihanie devoratoare de resurse bugetare, aruncându-se acuze de neconceput asupra tuturor celor ce o compun. Printr-o campanie mediatică bine ţintită, iniţiată şi condusă cu o abjectitate ieşită din comun de către reprezentanţi ai guvernului, s-a urmărit denigrarea şi în final distrugerea profilului şi statutului social al fostului şi actualului slujitor sub drapel. Oricum, aţi distrus tot ce aveam mai scump şi mai sfânt în mine: încrederea în Statul Român, încrederea în existenţa unui stat de drept

  6. A aparut in MONITORUL OFICIAL nr. 64 din 26 ianuarie 2012 , LEGEA nr. 303 din 28 iunie 2004 (**republicata**)(*actualizata*)
    privind statutul judecatorilor si procurorilor
    (actualizata pana la data de 26 ianuarie 2012*)
    Si acum, atentie ce apare la ART. 82*)alin.7
    (7) Judecãtorii şi procurorii pot opta între pensia de serviciu şi pensia din sistemul public. Judecãtorii şi procurorii militari pot opta între pensia de serviciu şi pensia militarã de serviciu….
    Intrebare: mai exista pensie militara de serviciu ?

    Si la ART. 85*)alin.2
    (2) Pensiile de serviciu ale judecãtorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevãzute la art. 84 se actualizeazã ori de câte ori se majoreazã indemnizaţia brutã lunarã a unui judecãtor şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime. Dacã în urma actualizãrii rezultã o pensie de serviciu mai micã, judecãtorul sau procurorul îşi poate pãstra pensia aflatã în platã.

    Deci la ei se poate ??!!!!!!!!!!!!!!!

    CE PARERE AVETI DE ACESTE PREVEDERI ?
    NE POATE AJUTA INVOCAREA LOR IN PROCESELE NOASTRE ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*