PENTRU PENSIONARII MILITARI, DOAR CEATA

PENTRU  PENSIONARII MILITARI,  DOAR CEAŢĂ!

            Un lucru e clar. Prin abrogarea Legii 164/2001, privind pensiile militare de stat, pensionarii militari sunt ”vărsaţi” la Casa Naţională de Pensii. S-a reuşit  astfel desfiinţarea pensiilor militare de stat,  după ce au existat mai bine de 180 de ani!  Sistemul de pensii militare era în vigoare din anii 1829-1830, de cînd s-a organizat armata pământeană în Muntenia şi Moldova stabilindu-se, atunci,  „drepturile băneşti ale ofiţerilor, pensii şi socoteli bugetare”.

            Apoi, ceaţă.  Întreaga operaţiune generată de HG nr. 735/2010   se vede a fi  neclară. Pentru marea majoritate a pensionarilor militari procesul  prin care sunt rupţi de instituţia militară este dureros şi de neînţeles. Pare un demers generat de interese obscure, umilitor şi degradant. Ei nu-şi mai recunosc rădăcinile. Nu văd clar implicaţiile acestei acţiuni pentru viitorul lor. Şi ceea ce se întrevede totuşi, este batjocură.  Toate socotelile privitoare la  viaţa lor de mâine le sunt distruse. Sau aduse în zona incertitudinii, acum, la vremea bătrâneţii. Mersul activităţii de „recalculare” a pensiilor pare a fi strict secret. Ministerul Apărării care are obligaţia firească de a ţine la curent „beneficiarii” cu stadiul derularii procesului, din respect pentru viaţa a peste optzeci de mii de oameni, tace. Nu se spune nimic, ca şi cum s-ar pune la cale o mare operaţiune armată împotriva unui duşman de temut.

            Tăcerea, nefirească,  naşte  o mulţime de zvonuri. Ba că procesul de „recalculare” se va prelungi. Ba că toţi pensionarii militari vor primi  pensia calculată pentru salariul mediu brut pe economie până la emiterea deciziilor (peste 80.000!), pentru ca apoi să se facă o regularizare. Care ar putea să apară şi peste zece ani. Sau peste trei. Fără a se cunoaşte  cine va folosi banii pensionarilor în toată această perioadă şi unde se vor duce  dobânzile aferente. Ba că, până la emiterea deciziei se va primi vechea pensie şi apoi se va regulariza, luându-se banii înapoi… Tehnici de dezinformare? Doar nepăsare sau prostie? Nu ştie nimeni.

            Nimic nu mă împiedică  să cred că există cineva care doreşte să se răspândească cât mai multe zvonuri. Mi-aş putea închipui că le-ar şi fabrica în nu ştiu ce laboratoare obscure… Cui ar folosi zvonistica? Eu nu ştiu, poate ştiţi dumneavoastră!

            Întrebări. Zeci.  Rămase fără răspuns, ele nasc alte întrebări. Fără răspuns şi acestea. Se vor mai numi cei ieşiţi la pensie din armată „militari în rezervă şi retragere”?  Pentru ce? Conform cărui raţionament logic? Din moment ce pensiile lor sunt „civile”, ce ar putea să-i mai determine să rămână „la ordin”? Dacă li s-au şters toate drepturile care le recompensau justificat viaţa plină de privaţiuni, atunci pentru ce să le mai rămână doar  obligaţiile? În numele cărei justiţii sociale?  Toţi cei care au guvernat în decursul celor 180 de ani, până la momentul revelaţiei egalitariste a domnului BOC, au fost nişte diletanţi? Cum va mai supravieţui o armată dacă e prost plătită iar veteranii sunt batjocoriţi de statul pe care l-au apărat „chiar cu preţul vieţii”?  O fi adevărat că statul care nu-şi plăteşte proprie armată o va plăti pe a altora? Cine va mai asigura independenţa, existenţa statului? Viteazul domn Boc?  

            Răspunsurile nu vin de nicăieri. Pentru că cei ce ar trebui să fie preocupaţi de ceea ce se întâmplă cu pensionarii militari, cu armata română,  sunt nepăsători. Sau sunt supuşi la presiuni ca să tacă. Pentru liniştea unor politicieni…

            Sistemul de recalculare a pensiilor militare conform legislaţiei din anul 2010 s-a dovedit a fi dezastruos, umilitor şi inechitabil. Ştiţi ce   găsesc militarii pensionari în  „adeverinţele de venit” elaborate de necunoscători în materie, sub semnături fără nici o valoare şi pe baza cărora li se calculează venitul?  Cifre venite de nicăieri, ani întregi de muncă nerecunoscuţi.  Practic nişte hârtii fără valoare,  neadevărate şi ne expertizate de vreun specialist financiar! Răspunde cineva?

            Nimic clar. O ceaţă totală. Voit născută sau apărută din prostie şi bătaie de joc. Numai circa 2% dintre pensionarii militari care au primit până acum numitele adeverinţe, nu le-au contestat. Aproape 50% dintre ceilalţi, nu au ce contesta deoarece nu au primit nici acum documentele. Ca urmare vor fi pedepsiţi. Pecuniar. Amendaţi, cu alte cuvinte.  Amenda?  Pensia calculată de la nivelul salariului mediu brut pe economie! Infimă. Uneori cu 80% mai puţin decât ceea ce li se cuvine.

            Şi acest sistem se aplică!  Deşi cu toţii cunoaştem că „venitul mediu brut pe economie” reprezintă o cifră virtuală . Un venit care nu a fost vreodată primit de cineva! Cu atât mai puţin de către un militar. Deşi, toţi sunt convinşi că  se produce o ilegalitate, o nedreptate strigătoare la cer, minciuna  a devenit literă de lege!

            Se pare că ceaţa se îngroaşă. Zilele acestea, MEDIAFAX.RO face cunoscut că o decizie a Inspecţiei Muncii, aprobată de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale ( cât neadevăr în titulatura aceasta!), stabileşte că din ianuarie 2011 refacerea vechimii se va putea realiza numai în justiţie.  Dacă este aşa, ce se va întâmpla cu pensionarii militari cărora, prin sistemul adeverinţelor de venit, li se pierd ani şi ani de vechime? Vor trebui să se adreseze justiţiei? Ei abia au contestat actele care îi nedreptăţeau. Sunt zeci de mii de oameni. Zeci de mii de ani vechime pierduţi. Milenii! Şi nu din vina ori neglijenţa pensionarilor. O lege nedreptă le-a bulversat viaţa. Vor trebui să se judece pentru a li se recunoaşte vechimea? Cu cine?  Cât timp vor dura procesele şi în baza căror documente vor acţiona în justiţie? Ei nu au Carte de Muncă! Ei au doar o adeverinţă. Fără valoare juridică. Deoarece nu precizează sursa datelor înscrise în ea, nu este certificată de vreun specialist şi ca urmare valoarea juridică este, ca întregul demers, neclară.

            Cei care ar trebui să lămurească toate aceste aspecte, tac. Nu au grija comunicării. Nu-i interesează ce gândesc, ce simt,  cei pe care i-au condamnat. Ei ştiu doar că trebuie să le ia banii. Şi că nu vor da socoteală nimănui. Pentru că ei sunt la putere. Şi, ca urmare, pot sfida. Orice. Legea, bunul simţ, respectul, pe cel bătrân şi pe copil, mama şi pruncul nevinovat. 

             Pentru pensionarii militari, o singură grijă:  ceaţă! Cât mai multă ceaţă.

P.S.   M.A.I. tocmai a publicat un comunicat care lămureşte, atât cât încurcata legislaţie permite, situaţia tuturor pensionarilor săi.  Măcar au arătat că le pasă.

          M. Ap. N., cu 25% mai mulţi pensionari, demonstrază că este nepăsător. Nici un cuvânt pentru pensionarii săi!  Am spus “nepăsător”, ca să nu utilizez vreunul din cuvintele mult mai tari pe care le-ar merita un asemenea minister. Condus de un asemenea ministru!

Rating 3.00 out of 5
[?]

6 thoughts on “PENTRU PENSIONARII MILITARI, DOAR CEATA

  1. E o ceata extrem de periculoasa. Foarte multi dintre noi se vor trezi cam cu o treime din pensia pe luna decembrie. Vor mai rabda 3-4 luni in speranta ca se vor rezolva erorile din adeverinte. Cand vor vedea ca nu se rezolva si vor primi raspunsuri gen, arhiva AISM a fost depozitata la Academia Tehnica si a fost compromisa in urma inundarii subsolului, furia si deznadejdea va vor invinge ratiunea. Este suficient ca 20-30 de mii de fosti militari sa-si concentraze simultan, chiar si neorganizat, nemultumirea fata de puterea actuala si vom asista la cea mai scurta revolutie din istoria Romaniei.
    Nu spun ca aceasta este solutia si nu sunt de acord cu ea dar cred ca este cea mai rapida cale de a reforma clasa politica si strucutrile ce conduc România.

  2. Domnule Teo
    O oglida a situatiei prezente,
    Ce ar mai pute fi de adaugat?

    O simpla opinie
    Cine suntem noi in ochii societatii romanesti, nu ce credem noi ca ar trebuii sa fim ci cum ne percep colegii nostrii de acum civilii. Care este perceptia societatii despre noi?
    Si aici impart societate in doua parti o parte subtire numeric care gandeste normal datorita probabil studiului si varstei si cealalta parte cea mai numeroasa care gandeste in termenii concurentei pentru ziua de maine, prima parte poate, zic poate, ar da o oarecare descriere a noastra asemanatoare cu o poza veche a bunicului in uniforma de rosior, cea de a doua parte intreaba, cam jignitor cine suntem noi armata, (activii si pensionarii) si ce putem face pentru ei, acum si practic, cu ce putem sa-i ajutam?
    Nu suntem doctori sa-i tratam si asa sa aiba ceva consideratie, nu suntem profesorii sa le invatam copiii, nu suntem functionari prin administratii sa le dam adeverinte sau mai stiu eu ce ajutoare, nu facem nimic pentru ei si nu suntem pe nicaieri, basca ca am avut salarii “babane” si pensii nu mai spunem chiar nesimtite, si au mai auzit, asa pe la colt de mahala sau sat, ce rau au dus-o uni in armata si cat de urat s-au purtat, ei, ai naibi de APV-sti ( adica noi) cu saracii militarii in termen, acum parte a acestei parti.
    Ne ducem insa singuri crucea, cruce facuta si de noi sa nu zicem nu.
    Acuma, noi pensionarii militari cu cine suntem parteneri ? cu ce categorie socioprofesionala mergem impreuna ?, pentru ca in societate o categorie socioprofesionala a avut nemultumiri celelalte au sprijinit-o efectiv, cat despre noi cam asa si asa, mai mult, societatea s-a mirat ca existam si noi si ca suntem nemultumiti, ba s-a si suparat, iar confederatiile sindicale le aveau pe ale lor.
    Luptam singuri pe frontul asta, putina lume ne crede si ne sustine, dovada si presa, nu suntem subiect de interes, sau de rating de ce ar scrie ziarele despre magariile institutiilor noastre si despre nerespectarea legii de catre aceleasi institutii ? cine ar citi?
    Suntem singuri si vom lupta singuri, ceilalti, multimea lui Motoc nici macar nu isi vor da seama ca dupa noi vor urma ei…

  3. Stimate Domnule General, va multumim pentru postarile Dumneavoastra deosebit de documentate si la obiect si ne permitem sa atasam aici un comunicat de presa pe care, daca apreciati ca prezinta interes, va rugam sa nu-l stergeti. Cu deosebita stima, Comitetul de Initiativa

    COMUNICAT DE PRESA
    Liga Romana pentru Apararea Drepturilor Militarilor anunta toate persoanele interesate :
    1. Liga este o structura un scop si obiective cu totul deosebite fata de tot ceea ce exista pana acum. Din liga pot face parte, ca membri cu drepturi depline, pensionarii militari si familiile lor, ca membrii simpatizanti toti militarii activi sau in rezerva care respecta statutul, iar ca membri de onoare toti cei care ne sprijina material, financiar sau moral;
    2. Membru cu drepturi depline poate fi orice pensionar militar indiferent daca este sau nu membru al altor structuri asociative ( ANVRR, ANCMRR, FMR, SCMD, ANCMR(MAI, SRI,SIE,SPP) cu EXCEPTIA CELOR CARE SUNT DEJA MEMBRI AI ALTEI STRUCTURI DE PENSIONARI INFIINTATA IN BAZA LEGII 502/ 2004
    3. Comitetul de initiativa pentru infiintarea ligii a intocmit toate documentele juridice de inregistrare a acesteia in conformitate cu prevederile Legii 502 / 2004 ale caror facilitati vor fi folosite la maximum ;
    4. Liga are ca principal obiectiv apararea drepturilor membrilor sai impotriva oricaror incercari de limitare, ingradire sau diminuare a acestora;
    5. Liga are o stransa colaborare cu o casa de avocatura specializata in legislatia civila si contencios administrativ care ne va apara interesele in conditii deosebit de avantajoase;
    6. in perioada 24-28.01.2011 se vor depune actele de inregistrare juridica a ligii;
    7. in vederea definitivarii actelor juridice, respectiv stabilirea filialelor din tara, toti cei interesati, sa comunica urgent, in vederea stabilirii acestor filiale, gradul (in rezerva sau retragere) numele si prenumele cu initiala tatalui a fondatorului filialei;
    8. se vor comunica urgent la la fax: 021.367.10.96 urmatoarele date de identificare ale membrilor filialei: nume,prenume cu initiala tatalui, cod numeric personal, numarul talonului de pensie, copie de pe CI/BI si de pe talonul de pensie;
    9. Liga are deja stabilite toate documentele si etapele de aparare a pensiilor militare; dupa aprobarea filialei de catre Comitetul de initiativa, aceste documente vor fi trimise reprezentantului filialei respective, impreuna cu instructiunile de urmat;
    10. Pentru detalii si precizari trimiteti solicitarile la E-mail : nickleresteanu@yahoo.com sau la faxul amintit mai sus.
    COMITETUL DE INITIATIVA

  4. Aveti dreptate! Totul ni se trage de la curte constitutionala care este numita politic si controlata de base, deci este impatiala, deci trebuie desfiintata!

  5. Suntem cobaii unor incercari de mai multi ani. Ni s-a testat rezistenta la ilegalitati, prin incalcarea Legii 80/95 de catre ministrii civili. Singuri? Nicidecum, ci cu ajutorul neprecupetit al unor militari activi si cu inestimabilul ajutor al tacerii rezervistilor. Ma rog, e impropriu zis “militari activi”, caci finantistii si juristii care ii ajuta pe ministri sa incalece legea nu sunt militari activi, desi poarta uniforma militara. Ei sunt parasutati acolo ca sa distruga din interior. Oricum, s-a concluzionat ca rezervistii pot fi jecmaniti. Asa ca, s-a trecut la pasii urmatori. Nu va faceti griji, ca proba cu pensiile nu e ultima!

  6. La noi proverbul cu capra vecinului a devenit, din păcate, descrierea cea mai izbutită a mentalului colectiv românesc. ”Să moară toți care au pensii mai mari ca a mea”, spun unii (să moară în sensul unei micșorări a pensiei ), ”Să se întoarcă la origini toți cei ce au salariu mai mare ca al meu”. Cam așa gândește românul de rând. Și pentru acest român de rând, cu un profil educațional mediu și puțin ieșit în străinătate, oricine are o casă mai mare ca a sa este un infractor și oricine are o mașină puțin mai arătoasă este un corupt sau cocalar. Evident, nu tăgăduiesc că cei ce stâlcesc limba română pe ritmuri de manele sunt posesori de mașini ”de marcă”, dar mai sunt și excepții.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*