Cum p…mă-sii?

Privind ceea ce se petrece cu Ucraina si Crimeea, cu euro-americanii și cu rușii, îmi aduc aminte un banc vechi în care un tip, aflat într-un autobuz aglomerat, izbucnea cu voce tare din când în când :”Cum p…mă-sii?”. Un călător aflat mai aproape îi atrage atenția că nu-i frumos să înjure în public și îl întreabă ce-a pățit. ”Vin de la maternitate” spune omul, ”Nevastă-mea tocmai a născut. Gemeni.” ”Bravo, felicitări!”, îi transmite acesta, bătându-l pe umăr. ”Da,” zice omul nostru privindu-l direct în ochi, ”numai că unu-i alb și altul negru!” ”Păi cum p…mă-sii?”, nu se putu abține călătorul…

Ei bine, și mie, ca și fericitului tată, încercând să înțeleg ceva din ceea ce se întâmplă în legătură cu Ucraina, îmi tot vine să pun aceeași întrebare. Porcoasă. Să vă spun ce văd eu. Văd niște tipi, pe Maidanul din Kiev, care pun de o lovitură de stat. Timp de câteva săptămâni încalcă mai tot ce este lege. Sunt ajutați (după unele ”zvonuri”…) dinspre vest și de peste ocean cu bani, campanii mass-media și specialiști în dărâmarea de regimuri. Sunt incendiate clădiri guvernamentale, este atacat parlamentul și devastată reședința oficială a șefului statului. Apar, inevitabil, răniți și morți, atât în rândul celor atrași în luptele stradă cât și a forțelor de ordine. Lunetiști, rămași necunoscuți, omoară selectiv protestatari și polițiști. Tipii răzvrătiți, ”maidanezii” adică, izgonesc conducătorii, desființează parlamentul, pun în stradă de un alt guvern și aduc țara în pragul unui război civil. Președintele devine un vânat de lux și, de frică, fuge în Federația Rusă, parte și ea (după unele ”zvonuri”…) la balamucul ucrainian. În fața acestor evenimente îngrijorătoare pentru orice muritor din zonă, aplaudând, întreaga Uniune Europeană strigă: ”Ăsta da proces democrațic!” ”Ucraină democratică suntem cu tine!” ”Președintele este un trădător fugar!” ”Voința poporului suveran a fost respectată!” ”Veniți acum, imediat, lângă noi, în UE!” SUA sunt de aceeași părere.

Mai văd că, pe de altă parte, Crimeea, parte autonomă a Ucrainei cedată propagandistic acesteia de ”jovialul” Nikita Hrușciov, fiind ajutată (după unele ”zvonuri”) și pe față și pe ascuns de Federația Rusă (tot cam așa cum UE ”ajutase” luptătorii de pe Maidan), profită de înghesuială și declară că nu-i mai place cu Ucraina. Că vrea, ca stat independent, să fie parte cu drepturi depline a Federației. Să se întoarcă de unde venise în 1954. Nu se răscoală nimeni, nu ard primăriile, nu cade parlamentul, nu se împușcă din toate părțile, nu sunt izgoniți conducătorii, nu apar morți, nu sunt pline spitalele cu răniți, nu sunt plătiți lunetiști misterioși. Se organizează, conform legii, un referendum. Și este întrebată populația: ”Ce vreți voi, cu Ucraina sau cu Rusia?” Poporul a vrut, în proporție de aproape 100%, Crimeea să fie stat independent cadrul Federației Ruse. Prin urmare, parlamentul a zis: ”Așa vrea poporul, așa facem. Mergem de acum cu Federația Rusă!” La rândul lor, și rușii ,bucuroși, au zis: ”De acord, de acum sunteți din nou de- ai nostri!” Numai că, de data aceasta, U E și SUA nu mai aplaudă. Ba strigă din toți rărunchii: ” Act ilegal! Antidemocratic! Se încalcă legi internationale! Crimeea este anexată cu forța! Ucraina este dezmembrată! Banditism international de neacceptat! Putin vrea să refacă imperiul sovietic!” Sunt institute sancțiuni reciproce. Se inițiază, de o parte și de cealaltă, boicoturi internaționale. Se pun bazele, pe nesimțite, unui nou război rece.

Și atunci, nedumerit, privind cum o clasică lovitură de stat poate fi socotită acțiune democratică iar un act democratic (referendum), este transformat în opusul său, mai că îți vine să-ți pui aceeași întrebare, porcoasă, ca proaspătul tătic din autobuz.  

PS Aviz specialiștilor în răstălmăciri, posibil îngrijorați că m-am dat cu rușii: Pot dovedi cu acte în regulă că nu sunt rudă cu Putin, că nu am fost racolat de KGB pe timpul studiilor la Moscova (unde încă nu am călcat) și declar aici, deschis, cu mâna pe inimă, că nu-i iubesc pe ruși mai mult decât pe americani sau decât pe vesticii europeni, aliații noștri.

   

 

Rating 3.00 out of 5
[?]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*