Teoria vârfului, o pilulă de tip placebo pentru plebe (din ciclul Pamflete Amare)

Dacă nu ați aflat motivul adevărat pentru care veți completa prostește declarații pe răspundere personală peste declarații de răspundere personală până la adânci bătrâneți, sunteți surzi. Îl răcnește public, uneori cu o oarecare pudoare, alteori răspicat prin Ordonanțe Militare, chiar cei pe care, în nimicnicia noastră, i-am ales să ne conducă: ”N-a venit vârful!”

Așteptat cu mai mare îngrijorare decât își așteaptă ciclul femeia care are deja casa plină de copii, dumnealui, vârful, nu-și prea dezvăluie intențiile. Prin urmare, tensiunea așteptării a tot crescut. Au exprimat-o, doct, specialiștii în corona virus apăruți ca ciupercile după ploaie. Au dezbătut-o, furtunos, cei aflați în înaltele comisii și comisioare botezate cu titulaturi care, doar la o simplă citire, îți ridică părul pe șira spinării. Îl preocupă, n-o să vă vină să credeți, chiar și pe greu vorbitorul de la Cotroceni. Prin urmare, constatăm cu deplină responsabilitate că vârful a ajuns o gravă problemă de stat!

Partenerul nostru strategic a descoperit vârful din România

Văzându-ne palizi de îngrijorare, partenerul strategic, unchiul Sam, tăticul nostru de dincolo de baltă cum s-ar zice, ne-a sărit în ajutor. Institutul pentru Măsurători și Evaluare în Domeniul Sănătății de la Universitatea din Washington ne anunță cu o precizie tipic americană că vârful pandemiei va sosi în România miercuri 15 aprilie (nu s-a specificat ora), dată la care când țara noastră ar urma să se înregistreze, numărate bob cu bob, 35 de decese.

Câtă veselie ar fi trebuit să fie ieri, 15 aprilie, în România! Uraaa! A venit vârful!… Dar n-a fost să fie. Cred că partea presei aservită Rusiei, a aranjat să fie ocolit anunțul sosit din SUA. Și asta, tocmai pentru a lovi în capacitatea de prognoză a prietenului strategic de peste ocean.

Mai mult, exact în data de cincisprezece, președintele nostru (dragul nostru președinte, pentru prieteni) a declarat nervos:„Nicio relaxare!” Dacă nu veți asculta de mine, care spun că vârful este încă pe drum, vă atrag atenția că după sărbătorile de Paște vor urma înmormântări, a adăugat el lugubru. Era supărat. Păi cum să nu fii nervos când ministrul de interne, care probabil aflase prin sursele militarizate ale structurilor de informații subordonate de sosirea iminentă a vârfului, tocmai elaborase o Ordonanță Militară prin care permitea românilor să-și aprindă lumânări în noaptea de Înviere. Și, cum știm deja de la specialiștii interni și internaționali, corona virusul când vede o lumânare înnebunește. Se îngrămădește acolo, cu frați, cu surori, cu unchi și cu nepoți, ca muștele la miere… Deci, pe bună dreptate, președintele, ca un etnic sas care se respectă, a socotit inițiativa ministrului ca un îndemn extrem de periculos la relaxare. Cu atât mai mult cu cât Paștele săsesc, întâmplat cu o săptămână în urmă, nu avusese parte de o astfel de Ordonanță Militară și, probabil (că n-am fost la Sibiu atunci), domnia sa împreună cu dna. Carmen aflată la distanța socială reglementară, au rămas cu lumânarea ne aprinsă. În plus, și opoziția iresponsabilă, tot îndemna la slăbirea hățului. Iar românul, se știe din strămoși, cum rămâne cu hățul slab, cum face prostii. Puneți-vă și dumneavoastră în costumul scorțos al președintelui. Cum să nu te enervezi?

Patriot, ministru sănătății contrazice Universitatea din Washington în problema vârfului

Ministrul sănătății, specializat și el în problematica vârfului pandemiei după numirea sa precipitată în fruntea ministerului, anunță poporul avid de vești despre vârf că acesta va sosi la o săptămână sau cel mult zece zile după sărbătorile pascale:” În a doua jumătate a lunii aprilie, după 20,21 spre 25, o să avem un vârf” ”Sperăm să fie un vârf lin, să nu fie un vârf ascuțit, cu o mulțime de cazuri care să ne blocheze” a adăugat domnia sa. Vedeți? Așa învățăm. Dacă nu era domnul ministru v-ați fi gândit vreodată de câte feluri poate fi vârful pandemiei? Specialistul, tot specialist!

Prin ce metode a ajuns dl Tătaru la această minunată predicție privitoare la vârf? Iată:” Rămânem la aceleași estimări care evoluează în dinamică în funcție de afluxul din afara țării noastre de concetățeni. Gândiți-vă ca într-o casă în care am făcut curat și mai intră cineva încălțat. În măsura în care noi încercăm să izolăm, să identificăm, să tratăm niște focare, ca în acele focare să își facă boala, mai pot veni din afară” Clar, nu? Dacă nu, mai citiți o dată. Precis vă veți lămuri.

În sfârșit, dl Adrian Străinu Cercel ne lămurește ce-i cu vârful

Pe 6 aprilie, dl profesor Adrian Străinu Cercel, comitea și dânsul o prognoză pe tema vârfului. ”Data de 15 mai înseamnă vârf al incidenței. Eu spun că avem nevoie de încă opt săptămâni pentru a rezolva problema” Dar n-a trecut mult și același domn Cercel a venit cu bomba. Vor fi două vârfuri! Adică, a grăit el pentru prostime, va fi  ”efectul dromader”. Și, ne mai spune privindu-ne peste ochelari dl profesor, va trebui să luăm măsuri și mai drastice ca să scurtăm perioada restricțiilor. Iată o altă fațetă a teoriei vârfului! Cu cât ne vom autochinui mai tare, cu atât el, vârful, va veni mai repede. Asta înseamnă să fii profesor!

Și, fiindcă tot ne întâlnim aici cu dl. Dr. Cercel, e timpul să constatăm că Dumnezeul său este virusul. Lui i se închină cât e ziua de lungă, pe el îl venerează cu fiecare ieșire în public, doar virusul contează pentru el. Personajul acesta, care s-a văzut deodată important și băgat în seamă, plin de sine ca burduful de brânză, nu mai vede nimic altceva decât sancțiuni, decât intervenții în forță, decât chinuri pentru cetățeni. Și nimeni nu-l trage de mânecă să-i spună că noi, ăștia pe care îi dorește cât mai urgisiți suntem oameni. Oameni!

Mai ieri, nu înțelegea de ce, înfometați, se înghesuie amărâții de bătrâni bătrânii în piețe și cerea la televizor, în văzul a milioane de oameni, să fie alungați de acolo cu arma în mână! Asta după ce tot el l-a sfătuit pe președinte să-i închidă în casă și să le dea liber, ca la vitele duse la adăpat, două ore pe zi! Realizați până unde s-a ajuns cu proslăvirea virusului și cu înjosirea noastră? El, acest Cercel, se consideră a fi deasupra plebei murdare și nespălate și de acolo, de sus, nu mai poate înțelege că noi, nespălații, nu suntem cobaii lui, folosiți pentru nu știu care teză de doctorat de despre corona virus. Nu mai poate pricepe că suntem oameni ca el, cu minte, cu simțăminte, cu drepturi și libertăți. Inclusiv cu libertatea de a trăi și de a muri atunci când ne vine rândul, nu când ne planifică dl Cercel Străinu!

Când este vorba despre vârf, nimeni nu-l depășește în predicții pe domnul Arafat

Cu o zi mai devreme decât dl profesor cu trei nume contradictorii și porniri sadice, pe 5 aprilie, o altă somitate specializată în vârfurile corona virusului, dl Raed Arafat în persoană, a vorbit poporului român de la un post de televiziune despre vârful pandemiei. ”În fiecare zi facem un pas înainte”, ne asigură dumnealui. Și, bazat pe această constatare, el ne asigură că vârful crizei sanitare din România urmează să fie atins (acum nu mai vine el, vârful, spre noi, ci ne ducem noi spre vârf)cel mai probabil la mijlocul lunii aprilie. ”Acum, spitalele sunt mai pregătite decât la început. Dacă vrem să spunem că urmează o situație similară cu ce a apărut de exemplu în Italia, clar că și noi putem fi depășiți. Depinde cum apare acest vârf de criză și cum crește numărul cazurilor (Vedeți? Până la urmă tot el, vârful, vine la noi…) Până acum, noi am avut o creștere totuși mai lină decât în alte zone. Dar dacă avem o creștere bruscă, e posibil să ajungem la depășirea capacității” Numai că, mijlocul lunii aprilie s-a dus iar vârful, nema!

Desigur, domnul Arafat știe proverbul că numai boii sunt consecvenți. Or avea și ai lui, prin Siria, bovine. Așa că, acum trei zile, vorbind din nou poporului, dl dr. Arafat ne anunța:”Există o analiză care arată că va fi cel mai probabil atins vârful (iar ne ducem noi spre el…) chiar în perioada 22-26 aprilie, dar acest lucru poate să se schimbe și poate să se ducă mai încolo, depinde de mai multe aspecte. La acest moment vârful este prevăzut către sfârșitul lunii aprilie, probabil începutul lunii mai, dar aceste date pot să se schimbe în final” Câtă exactitate! Cum am putea să nu luăm niște măsuri corecte la nivel guvernamental, când sunt susținute de niște analize serioase ca aceasta? Iar noi știm, azi dl Arafat este persoana cea mai ascultată de politicienii din România. Deci, să avem deplină încredere în conducătorii noștri, ei merg pe mâna lui Arafat! Dovada? Iată ce le transmite Arafat: ”Nu vizite, nu mers la bunici, nu mers în vizite sociale, nu lăsați copiii în stradă la joacă, cu alți copii din alte case!” Ceea ce s-a și întâmplat. Fiindcă, dl. dr. Arafat, cu analizele sale perfecte, este cel care conduce astăzi România spre izbăvire!

Dar, dl. Arafat nu se oprește aici. Celula sa de analiză a vârfului (fiindcă bănuiesc că are cel puțin o celulă) lucrează pentru noi. Zi și noapte. Acum două zile, la numai o zi după predicția sublimă anterioară, în calitate de Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI, domnul doctor mai face câteva prognoze la fel de exacte:”…dacă mai respectăm măsurile care sunt în vigoare acum, fără să fie înăsprite, dacă trecem de perioada Paștelui respectând aceste măsuri, e posibil ca după asta, în funcție de cum evoluează lucrurile – pentru că av necesita câteva zile după perioada Paștelui să vedem dacă este vreun impact – și dacă vedem că numărul cazurilor rămâne stabil sau începe să scadă, cu siguranță vor începe să fie luate măsuri treptate de relaxare” Splendid! Dar nu vă ”relaxați”! Dl doctor face o legătură de-a dreptul minunată cu o predicție și mai concretă:”…dar să dau o dată exactă acum este imposibil pentru că încă nu știm dacă într-adevăr am atins vârful pandemiei”

Dl. Dr. Horațiu Moldovan are și domnia sa rezultatul unei analize statistice despre vârf

Un alt specialist de marcă în studiul vârfului, dl Dr. Horațiu (nicio legătură de familie cu renumitul poet roman) Moldovan ne asigură că vârful va ajunge aici repede, imediat după Paște. ”Acest lucru se confirmă, este rezultatul unei analize statistice pe care am făcut-o permanent. Dacă acest vârf este însă suficient de mic, sistemul medical îl poate gestiona. Toată speranța noastră și pe ce mizăm este să absorbim toți pacienții în spitale…” spune, convins de adevărul predicției sale, dl Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Dar, (întotdeauna există și un ”dar” sau un ”dacă”!) tot domnia sa, ascultat cu sfințenie de politicieni ca și maestrul Arafat, adaugă:”Din punct de vedere al Ministerului Sănătății nu credem că în acest moment suntem într-o etapă de relaxare a măsurilor. Suntem înainte de vârf (…) așteptăm să vedem ce se va întâmpla atunci, credem că în următoarele săptămâni ar trebui menținute restricțiile” Adică, pe înțelesul nostru, al celor închiși în case, dl Moldovan habar nu are, întocmai ca cei dinaintea sa, de ce se va întâmpla: ”…așteptăm să vedem ce se va întâmpla…” La fel și noi, domnule doctor!

Dl. președinte știe cel mai bine ce-i cu vârful

În sfârșit! Și domnul președinte se ocupă de vârf. Domnia sa, așa cum stă bine unui președinte, are o predicție foarte exactă:”Nu este momentul să ne relaxăm, să nu respectăm indicațiile autorităților. Nu suntem încă la vârful pandemiei, în niciun caz nu e momentul să ne relaxăm” Și, ca urmare, președintele a hotărât prelungirea stării de urgență cu încă o lună. Dar, fiindcă așteptăm cu înfrigurare vârful pandemiei care ne va bloca spitalele lipsite de cadre medicale, în marea sa înțelepciune, domnul președinte a mai decis să trimitem în Italia 11 medici și 6 asistenți medicali. Nu vă enervați de pomană! Exact aceștia ne prisoseau. Decât să-i trimitem în șomaj tehnic, mai bine la Milano…

În final, autorul își cere scuze

sDacă articolul a ieșit atât de mare, de vină nu sunt eu. De vină sunt sutele de bâlbe pe care cei care ne hotărăsc soarta le comit pe fondul suferinței noastre. După cum cred că v-ați convins, se jonglează cu motive, iar această nesfârșită teorie a vârfului face cu succes parte dintre ele. De ce atâta tevatură și atâta minciună? Pentru a ne ține în case până când ei își vor atinge scopurile politice și, mai ales, financiare. Deja, președintele, aflat într-o permanentă campanie de fasonare a imaginii personale, ne-a anunțat că nu am murit mai mulți fiindcă el s-a îngrijit de sănătatea noastră:”Acest lucru,  evident, vine din faptul că noi am luat măsuri foarte ferme” Câtă nesimțire!

Ați văzut cum suntem amețiți cu teoria vârfului? V-ați convins că cei care ne hotărăsc viitorul sunt niște habarniști, în mare parte agramați și ajunși acolo sus cu totul întâmplător? Ei doar mestecă vorbe și ne iau de proști. Nu au nicio legătură cu ceea ce ar trebui să facă. Așteaptă să se întâmple ceva, orice. Dacă este rău, noi suntem de vină fiindcă nu ne supunem suficient, iar dacă iese bine, ei sunt meritoșii pentru că au ”gândit” programe. Este o metodă verificată, care nu dă niciodată greș, folosită cu succes de când au apărut pe lume politicienii!

Și, sper, v-ați convins ce popor răbdător putem fi. Ca să nu mai vorbim, din justificată jenă, de cei, nu puțini, care-i aplaudă pe acești saltimbanci care se folosesc de sănătatea publică ca de un pistol pus la tâmpla noastră. 

Rating 4.25 out of 5
[?]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*