Pensionarii militari, victime ale unei noi discriminări?

A apărut în octombrie o lege. Se numește legea 125/2014. In esență, ea spune că celor cărora de la 01.01.2011 și până în prezent li s-au oprit bani din pensie, pe motiv că ar fi primit prea mult urmare unor calcule considerate eronate ori a unor greșeli funcționărești, trebuie să li se dea banii înapoi, eșalonat în cinci ani, începând cu ianuarie 2015.

Este binecunoscut că, încă din anul 2010, la peste 10.000 dintre pensionarii miliari li s-a pus poprire pe pensie din motive aberante, recunoscute apoi ca fiind abuzive și iraționale.  Până la 01.10.2013, statul a reținut din drepturile legale ale acestor pensionari câteva miliarde de lei. Ei, cei peste 10.000, peste noapte au fost considerați ”debitori” la stat. Li s-au recalculat arbitrar pensiile (în minus!), nesocotindu-se cu bunăștiință legislația aplicată la data ieșirii lor la pensie. Printr-o perspectivă retroactivă, contrar principiilor de drept,  li s-au redus drastic drepturile câștigate anterior. În paralel, au fost desființate pensiile militare de stat și au fost obligați să plătească în rate lunare datorii ”istorice” iluzorii, practic inexistente. Ceea ce li s-a întâmplat lor, se potrivește exact motivului pentru care legea 215/2014 acordă restituirea banilor luați de la pensionari. Iată ce spune ea, legea: ”Sumele cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor provenite din debite şi recuperate de la pensionari începând cu data de 1 ianuarie 2011 şi până la data intrării în vigoare a prezentei legi se restituie eşalonat, pe o perioadă de 5 ani calendaristici, începând de la data de 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale egale.” Pare clar pentru toată lumea. Dacă după ianuarie 2011 ți s-au luat bani din pensie din motive neimputabile ție, vei primi banii înapoi.

Plini de speranță, cu gândul la o reparație pecuniară ce li se cuvenea de drept, o mulțime de pensionari militari se adresează Casei de pensii sectoriale a MApN pentru recuperare a sumelor reținute din pensiile lor, exact în perioada respectivă, pentru motive ce nu li se pot imputa . Baza cererilor? Recenta lege  215/2014.

Numai că, ceea ce părea clar pentru toată lumea, s-a dovedit a fi învăluit în ceață, de neobservat, pentru Casa de pensii a MApN. Demersul pensionarilor militari s-a dovedit inutil.  Casa lor de pensii a înțeles din lege că ei, cei care primesc pensii militare, nu ar fi pensionari.

Iată, mai jos, răspunsul reprezentantului Casei de pensii la solicitările pensionarilor ca, în baza legii, să li se înapoieze banii. El, răspunsul, păstrează atributul tuturor celorlalte  comunicări emise din 2010 încoace de această instituție. Adică, este STUPEFIANT! În interpretarea oficială a Casei de pensii, pensionarii militari nu pot beneficia de prevederile legii recente. Ei nu au dreptul de a-și recupera sumele reținute între 2011 și 2013 din cauza abuzurilor unor demnitari ai statului, așa cum o pot face toți ceilalți pensionari ai țării aflați în situații similare. Motivul? Îl vedeți, cuvânt cu cuvânt, prezentat în toată spendoarea sa de către colonelul Constantin Luca, director al Casei de pensii sectoriale a MApN: ”În cuprinsul legii, nu se face vreo referire la restituirea diferentelor dintre cuantumul pensiei cuvenite în decembrie 2010 si cuantumul rezultat în urma recalcularii sau revizuirii drepturilor de pensie aferente perioadei 1.01.2012-1.10.2013”

Din spusele sale înțelegem că pensionarii militari nu-și pot recupera banilor luați cu japca întrucât ceea ce li s-a furat nu a fost nominalizat cu subiect și predicat în lege (așa cum, probabil, domnul colonel și-ar fi dorit pentru a fi sigur că această lege se adresează și pensionarilor militari).

Concluzia? Pensionarii militari, din nou, nu pot avea aceleași drepturi cu toți ceilalți pensionari ai țării!

Înainte de redactarea răspunsului o fi fost consultat domnul colonel vreunul dintre nenumărații juriști ai MApN care mănâncă și ei pâine foarte albă din banii militarilor în rezervă (cu toate că, în nenumărate împrejurări s-a demonstrat că nu pe militari îi apără juriștii din armată…)? Dacă da, ce spun ”specialiștii” în această speță? Nu ne lămurește reprezentantul Casei, fiindcă în opinia sa pensionarii pentru care lucrează nu sunt decât o masă inertă, fără viață, fără voință ori simțăminte. O entitate abstractă căreia nu trebuie să-i dai explicații și pe care o poți taxa așa cum crezi de cuviință fără a-i da vreodată socoteală.

Ce urmează? Rămâne ca în tren… Probabil va fi declanșată o nouă avalanșă de procese, mii și mii, care să chinuie din nou bătrânii armatei aducându-i pe treptele tribunalelor. Așa cum a fost până în 2013. Pentru că, pare limpede, prin neprofesionalism sau prin reacredință este iar discriminată, desconsiderată și chinuită, aceeași categorie de pensionari care între 2010 și 2013 a fost înjosită, spoliată de drepturile pecuniare legale, pedepsită nemeritat și nedreptățită dincolo de orice imaginație.

Ar fi a nu știu câta oară când, din cauza unor interpretări dubioase a legilor, sau din rea credință, pensionarii militari sunt discriminați în relație cu ceilalți pensionari ai țării. Discriminați în sens negativ! Exemple? Nenumărate! Unul însă, se dovedește a fi mai mult decât edificator. Fiindcă el este strigător la cer! În 2010, Curtea Constituțională a considerat ca fiind neconstituțională tăierea cu 15% a pensiilor românilor.Dar nu și reducerea cu orice procent, indiferent de mărimea sa, a pensiilor militarilor. Pensii care (la îndemnul expres al CCR) au putut fi micșorate chiar și cu peste 70%!

Și, ca să aducem la zi discriminările, merită spus că o largă categorie de pensionari militari, de ordinul zecilor de mii, nu beneficiază nici azi  de indexările anuale ale pensiilor (în funcție de rata inflației și nivelul salariului mediu le economie), sporuri ce se acordă în baza legislației în vigoare tuturor categoriilor de pensionari. Acelor pensionari militari cărora li s-a tăiat până la 2/3 din pensie în 2011 și care au fost repuși în drepturi abia la 01.10.2013 fără a li se fi înapoiat vreodată înapoi ceea ce li s-a furat timp de aproape doi ani, li se refuză și acum dreptul de a primi aceste sporuri! Fără nicio explicație de natură juridică, etică, economică ori de alt fel!

Azi, cu războiul la câteva sute de kilometri de granițele noastre, același președinte care tăia acum patru ani în carne vie țipă că vrea bani mai mulți pentru armată. Numai că, inamicul nu se poate împușca cu bancnote. Este nevoie de oameni instruiți, de tradiție, tehnică de ultimă generație, muniție și de o armată respectată.  Adică, este necesar exact ceea ce România a pierdut pentru că, printr-o perseverență criminală, politicienii noștri au distrus din temelii, cu bună știință, o instituție fundamentală a statului, stabilă până atunci și de neînlocuit. Au distrus Armata.

În 2013, cel care și azi este prim-ministru, a recunoscut greșeala pe care statul a făcut-o în 2010 față de corpul militarilor și a reparat pe jumătate nedreptățile inimaginabile ale celui dus cu pluta și botezat, pe bună dreptate, Boc. Dar iată că acum, într-o manieră de nexplicat, guvernul aprobă o lege aplicabilă tuturor pensionarilor din țara asta și care, se  pare, nu se dorește aplicată și pensionarilor militari!

Domnilor Ponta și Băsescu, domnule ministru al apărării, domnilor politicieni de la putere sau în opoziție, dispuneți lămurirea urgentă a ”încurcăturii”! Urmările repetării la nesfâșit a discriminării militarilor sunt greu de estimat. Dar pot fi de nereparat.

Știu, acum sunteți, precum câinii în călduri, preocupați numai de alegeri. Nu vedeți, nu percepeți și nu înțelegeți nimic altceva înafara mirosului excitant al puterii. Dar, în mai puțin de două săptămâni, alegerile vor trece. Între timp, indiferent la febra voastră electorală, războiul n-a plecat niciunde din nordul țării. E tot acolo. Ba chiar se complică situația militară în regiune. Și aveți nevoie de militari. Nu-i întoarceți din nou de la nobilele lor îndatoriri. Aveți grijă ca statul să-și respecte obligația de a-i menține, fără disturbări inutile, fermi la datorie. Nu reluați greșeala de a-i  împovăra cu o nouă discriminare și cu o repetabilă nedreptate. Ei, militarii, nu sunt inutili așa cum a crezut-o cândva adânc stupidul Boc, chiar dacă unii dintre aceștia se află în rezervă. Ei, militarii, activi ori în rezervă, sunt aceea care prin sacrificiul lor asumat mențin și vor păstra în viață România ca stat suveran. Așa cum au mai făcut-o, așa cum o demonstrează pe deplin zbuciumata și îndelungata noastră istorie.

Nu vă amăgiți, domnilor politicieni! Nu NATO, nemții, franțujii sau americanii au apărat vreodată România așa cum nici acum, cu siguranță, nu vor sacrifica pentru pământul românesc viața copiilor lor. În caz că va fi nevoie,tot militarii români pe care voi îi batjocoriți acum vor îmbiba cu sânge țărâna țării.

 

 

Rating 3.00 out of 5
[?]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*