George baci și minciunile sale iredentiste

N-a trecut criza cu miros de război civil având  ca miză separarea unor teritorii din Ucraina. Abia s-a uscat cerneala pe scrisa pretenție separatistă ungurească lăsată să cadă ca o picătură de cianură în ceașca cu ceai a României. Și iată că acum o nouă provocare agită mințile doritorilor de secesiuni: Scoția vrea separarea de Marea Britanie!

”Și ce dacă?”, veți spune. ”E treaba lor!”

Nu, prieteni! Nu-i așa. Domnul George Friedman, marele geopolitician clarvăzător, spune lumii că dacă Scoția are dreptul să plece, de ce n-ar avea dreptul și ungurii din România să se alipească la Ungaria? Ba mai mult, dl GF își strigă mirarea de mai sus bazat pe faptul că Tratatul de la Trianon ar fi rupt bucăți din Ungaria, cu unguri cu tot, și le-ar fi dat României.

Băi, baci Friedmane, eu te întreb așa, românește, ”Ce are sula cu prefectura?” Situația Scoției și a altor teritorii pe care matale le vezi cu drepturi separatiste nu se aseamănă în nici un fel cu ce se întâmplă acilea, la noi, În România! Vede asta și un elev de liceu preocupat în timpul său liber de istoria Europei. Cum mătăluță  nu ești prost (și chiar dacă ai fi, lângă tine se află un ditamai institutul care să te deștepte), eu te bănuiesc de vreun oareșcare interes în chestia asta cu Ungaria. Nu-i nici un gheșeft la mijloc? Păi dacă nu, de ce nu spui mapamondului, care se uită în gura dumitale ca și cum te-ar chema  Maglavid, că și românii care în urma tratatului de la Trianon, atunci în 1920, au rămas cu sate cu tot pe teritoriul Ungariei au dreptul să se alipiească  României? Și localitățile poloneze din Ungaria, și ucrainiene, slovene ori sârbești ar trebui să se întoarcă acolo de unde au fost ”rupte”, nu?

Eu tot cred că matale ai un interes. Poate de sânge…Nu cumva ți-ai adus aminte că te-ai născut  și ai copilărit pe malul Dunării în orașul numit Budapesta? Și dacă afirmația evreiesc întrebătoare a mătăluță,  referitoare la un drept al ungurilor  români (care se dau drept secui) să plece cu Transilvania cu tot spre Ungaria, nu are legătură cu originea dumitale ușor ungurească, atunci ce să mai cred?  Fiindcă, repet,nu-mi pot închipui că ești atât de neștiutor încât să asemeni Scoția, Catalonia ori Țara Bascilor, ca istorie și drepturi istorice cu Ținutul Secuiesc. Deci, voi rămâne la părerea că, intenționat, susții frustrarea pe care Trianonul, prin dreptatea istorică ce a consemnat-o, ar fi adus-o ungurilor (care s-ar fi văzut văduviți de teritoriil pline de bogății acaparate prin forță de la vecini și menținute prin teroare în interiorul Austro-Ungariei).

Nu ai auzit, domnule, de Diktatul de la Viena? Păi atunci îți spun eu: la 30 august 1940, tot cu mintea la ceea ce Trianonul restituise în urmă cu 20 de ani vecinilor părții ungare a dublei monarhii, Ungaria împreună cu Germania Nazistă și Italia Fascistă, au obligat România să-i cedeze 43.492 km patrați din teritoriul Transilvaniei! Cu românii aflați pe acel pământ cu tot! Și dacă tot ai adus, Ghiury baci , vorba de Ungaria, îți mai amintesc că, cu puțin înainte de 1940, prin anexări forțate succesive, ea, țara care după cum spui dumneata ar avea azi dreptul la o bucată din România, a alipit și teritorii aparținând Slovaciei, Ucrainei și Iugoslaviei. Practic, a rupt câte ceva din fiecare vecin al său!

800px-AchizitiiUngaria19201941.svgIată o poză care demonstrează cum în numai trei ani Ungaria plină de drepturi și în prezent și-a dublat teritoriul prin furt la drumul mare.

Și fiindcă se pare că nu prea ești tare la istorie, îți spun eu că Trianonul nu a ”rupt” nimic din teritoriul Ungariei. Pentru că statul independent Ungaria s-a născut ca o consecință a Tratatului din 4 iunie 1920 de la Trianon, tratat prin care s-au trasat granițele a ceea ce s-a numit de atunci Ungaria. N-a existat inainte, bre, nicio Ungarie! Până atunci, partea ungurească a Austro-Ungariei se numea Transleithania. Nici vorbă pe harta lumii, până în iunie 1920, de vreun stat independent numit Ungaria! Sper că acum, după atâtea și atâtea explicații, ai priceput și mata, Ghiury baci, că Trianonul nu a făcut decât să readucă la țările de origine teritoriile acaparate anterior de imperiul Austro-Ungar și nu a putut ”rupe” nimic dintr-un stat numit Ungaria care nu exista!

Așadar, mă văd obligat să-ți spun că fraza din discursul dumitale :”Tratatul de la Trianon a dat României şi Cehoslovaciei porţiuni ample din Ungaria, cu tot cu ungurii care trăiau acolo” este o minciună! Și, pe linie de consecință, rezultă că ceea ce susții mapamondului pe baza acelei afirmații cu privire la dreptul  ungurilor din România de a ”readuce” teritorii românești Ungariei, este tot minciună.

Rating 3.00 out of 5
[?]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*