Monica și Nelson

 

images

images.jpg1

 

“M-am gândit că, în multe feluri, eu semăn cu Nelson Mandela, care nu și-a sacrificat principiile niciodată, care și-a scos poporul dintr-o stare dezastruoasă, pentru care nimic nu a fost imposibil și care a făcut foarte mulți ani de închisoare, s-a sacrificat, și-a sacrificat interesele personale pentru țară. Și mă identific cu toate aceste lucruri”, a spus Monica Macovei.

Încrezător, am pus, una sub alta, cele două poze. Și le privesc îndelung. O semăna, n-o semăna…?

Doritor s-o cred pe doamna Macovei mă mai uit o dată la fotografii și, plin de bune intenții, revăd în minte viața celor doi…  Poate, cu ceva sforțare, aș putea găsi la ei ceva potriviri. Ca înfățișare! Că altfel…Ea femeie, el bărbat. El a luptat împotriva apartheidului, ea nu prea. Ea a trimis oameni la pușcărie, el a stat 27 de ani la închisoare. El vorbea limba xhosa, ea un pic românește. Ea este de religie greco-catolică, el e metodist.  El a avut șapte copii, ea doar unul. El a primit Premiul Nobel pentru Pace dar și Odinul Lenin, ea nimic. El și-a închinat viața politicilor anticoloniale, ea propăvăduiește de la tribuna aflată la Bruxelles tocmai colonizarea propriei țări. El a fost cofondatorului unei fracțiuni armate responsabile de o sumedenie de atacuri cu bombă împotriva guvernului, ea încă nu a atins acest nivel. El a fost judecat pentru trădare, ea încă nu. El a ajuns președinte votat în proporție covârșitoare de populația de culoare, ea nu prea are de unde: cei mai colorați dintre noi au declarat că nu vor vota o femeie ca președinte deoarece și-ar contrazice tradiția. El și-a asumat în 1998 vinovăția pentru invadarea statului Lesotho, ea nu are cum să-i semene într-un astfel de demers, Lesotho fiind cam departe. El a fost descris ca ”părinte al națiunii”, ea ca ”maică a minciunilor privitoare la națiune”.

Deci, eu cred că a greșit. Cu toate eforturile, doamna Monica nu se aseamănă cu răposatul Nelson. Și, revenind, constat că a mai rămas, poate, să se mai potrivească  doar așa, ca prezență fizică. Mă uit la cele două poze și, scărpinându-mă pe chelie, mă întreb și vă întreb și pe dv: ”o semăna?… n-o semăna?…

P.S. Cărările vieții m-au purtat și în Africa de Sud. Am vizitat celula în care a fost încarcerat Nelson Mandela, la închisoare de pe Robben Island și azi, sedus de ideea asemănării indusă de dna. Macovei, mă gândesc dacă i s-ar potrivi și domniei sale ca locuință provizorie pentru următorii vreo 27 de ani.

Rating 3.00 out of 5
[?]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*