A meritat?

Au trecut aproape șase luni de la ”inventarea” Euromaidanului… Consecințele actului prin care occidentul a forțat extragerea Ucrainei din zona de influență rusă (consființită la încheierea celui de al doilea război mondial) cu scopul de a aduce aproape o jumătate de milion de kilometri patrați (și resursele aferente) în spațiul controlat de EU și SUA, par a fi mai devastatoare cu fiecare zi ce trece. Nu numai pentru ”beligeranți”, ci pentru întreaga planetă.

Vă propun să privim mai atent la doar câteva dintre urmări. Cele mai vizibile și care deja produc efecte. Pentru ceea ce se va întâmpla în viitor, prognozele sunt dificile. Cotituri de ultimă clipă sunt oricând posibile. Dar este neîndoielnic că, în spatele ușilor închise ale cancelariilor puterilor direct interesate, se pun la cale noi planuri de intimidare reciprocă, noi acțiuni menite să-l acuze pe celălalt în fața opiniei publice mondiale, noi mașinațiuni prin care să se atingă țelurile politice, economice și militare stabilite încă de la bun început. Și, de asemenea, putem fi siguri că în această colosală desfășurare de forțe nu vor conta decât interesele directe ale actorilor principali, indiferent de proporțiile ”pagubelor colaterale” (între care se numără soarta păcii în lume, viitorul popoarelor din zonă și destinul Ucrainei ca entitate statală).

Afirmându-mi, cu modestie, limitele în a surprinde imensa arie a repercursiunilor, vă propun să ne aducem aminte doar acele consecințe ce par mai importante și care, indubitabil, vor marca  viața fiecăruia dintre noi: 1) Schimbarea bruscă a stării de stabilitate generală din țările aflate în directa vecinătate a Ucrainei și modificare dramatică a viziunii asupra viitorului propriu pe care o aveau popoarelor din zonă până în ianuarie a.c.; 2) Lămurirea tot mai multor cetățeni ai Europei că mult trâmbițatul export de democrație și de bunăstare dinspre țările vest-europene prin integrarea în UE reprezintă doar un set de intervenții subtile pentru subordonarea guvernelor, pentru însușirea pe nimic a resurselor altora, pentru limitarea drastică a suveranității și îndobitocirea programată a unor populații în scopul unei mai ușoare manipulări; 3) Înrăutățirea relațiilor dintre Uniunea Europeană și Rusia, cu consecințe dramatice pentru sute de milioane de oameni simpli, nevinovați și neinteresați de acapararea unor noi teritorii sau de extinterea vreunei arii politice de influiență; 4) Ruperea înțelegerilor anterioare dintre SUA și Federația Rusă care aveau ca scop menținerea stabilității în lume, cooperarea lor economică, păstrarea zonelor de influență stabilite prin înțelegeri reciproce și participarea comună la folosirea spațiului cosmic în scopuri științifice și militare; 5) Demolarea brutală a echilibrului dintre puterile militare ale NATO și ale Federației Ruse, precum și reluarea, cu o violență ce părea uitată, a cursei înarmărilor și a creșterii cheltuielilor militare; 6) Declanșarea, practic, a unui nou război rece cu tot cortegiul de consecințe economice pentru miliarde de oameni de pe toate continentele globului; 7)Redistribuirea teritorială, redotarea și reorganizarea bazelor militare ale celor două superputeri; 8)Constituirea unor noi alianțe militare și a unor noi zone de cooperare economico-militare atât în Asia cât și în alte părți ale lumii, ca reacție a Rusiei la apropierea amenințătoare a NATO de granițele sale;9)Izbucnirea războiului civil în Ucraina de est, pierderea sutelor de vieți nevinovate, schimbarea dramatică a viitorului a unei întregi generații de tineri și copii ucrainieni; 10)Conștientizarea faptului că opunerea la tendințele de extindere a UE și NATO ar putea atrage după sine dramatice ”revolte populare”, asasinate, teroare guvernamentală și în cele din urmă război civil; 11) Modificarea, prin metode brutale sau mai puțin violente a granițelor internaționale stabilite anterior și apariția, ca  pericol iminent, a efectului de domino în această privință;

Vedem și înțelegem. Judecăm și tragem concluzii. Ne întrebăm, firesc, a meritat oare? Și dacă da, atunci cât de mare va fi câștigul, programat, al învingătorilor?

Rating 3.00 out of 5
[?]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*