SA NU UITAM!

SĂ  NU UITĂM !

            Săptămâna trecută au mai murit doi tineri militari. In Afganistan. Sfârtecaţi de mine.

           Părinte fiind, nu pot să nu plâng dispariţia, inutilă în opinia mea, a acestor  copii. Odată cu ei dispar  speranţe pentru ţară. Pentru poporul acesta, atât de încercat de soartă. Pentru că fiecare tânăr poartă în suflet o speranţă. Care este şi a noastră, a tuturor. Este a ţării.

         În luna mai, la moartea celui de al treisprezecelea militar român în Afganistan, scriam „Afganistan-13” (  http://teopal.com/?p=206 ). De atunci până acum numărul tinerilor români ucişi, acolo, a ajuns la şaptesprezece!

            Îmi fac datoria de român şi mai trec pe răboj, alături de cei  amintiţi atunci,  pe sergentul major Marius Florin Sfecheş (25 ani) şi pe soldatul Cristian-Petru Filip (26 ani). După ei, părinţi încovoiaţi de durere. Soţii îndoliate, rămase fără sprijin într-o societate ucigaşă şi ea. Şi un prunc, de numai nouă luni.

            Aceasta este meseria care ia vieţi! Armata. Aceasta este meseria care produce nenorociri de nedescris. Plecaţi cu anii de acasă. Morţi. Văduve tinere. Răniţi prin explozie. Schilodiţi. Transformarea unor tineri sănătoşi şi puternici în epave. Moartea fiind de preferat, uneori, vieţii de după. Numai din Afganistan, până acum, s-au întors mutilaţi un număr de peste cincizeci de asemenea copii.

            Aceasta este armata!

          Hulită de primul ministru, desconsiderată de preşedintele atât de sensibil la insemnele naţionale. Lovită până şi de ministrul ei, generalul-politician care îi declară iubire şi respect în timp ce-i ajută pe primii doi s-o umilească până la durere.

            Armata. Este aceea căreia i se pregăteşte, într-o pornire dementă,  asimilarea cu instituţii pline de birocraţi cu manşetuţe. I se impune băgarea forţată în acelaşi sistem de pensii, în mod retroactiv şi consecinţe de neimaginat pentru fiecare militar.  Se consideră că militarii şi urmaşii lor  merită, pentru toate sacrificiile,   o plată mai mică decât a celor mai urgisiţi bugetari.  

           Şi este posibil. Pentru că soldatul moare, dar nu protestează. Pentru că soldatul moare, dar nu îi ia de guler pe impostorii care îi înfometează copii. Pentru că soldatul moare. Anonim.

           Profitori politici ai  morţii, fără să le pese în vreun  fel, guvernanţii de azi şi de ieri, lipsiţi de orice ruşine, îşi ridică propriile statui pe pământul încă reavăn al mormintelor tinerilor în uniformă. Ucişi departe de ţară. Pe pământ străin, la mii de kilometri distanţă.

              Nu, nu le pasă! Pentru că şi aici, în ţară, Armata moare. Anonimă. Tăcută şi neştiută. Sfârtecată de aberaţii legislative şi iniţiative halucinant idioate ale unui prim ministru complexat.  Şi ei, Armatei, nu i se acordă, ca oricărui soldat, nici măcar şansa avansării post mortem. Ci doar a degradării, ruşinoase.

             Se întâmplă într-o ţară constituţional Republică, în care un prim-ministru democrat este asemănat, de către politicieni trepanaţi, domnitorului Ştefan cel Mare. Se întâmplă în aceeaşi ţară unde  preşedintele republicii este asemuit, de către slugi tembele,  domnitorului Cuza!

           Domnilor! Cam mulţi domnitori, concomitent, pentru o singură republică. Republica România! În anul 2010.

          Şi revin la titlu: SĂ NU UITĂM!

Rating 3.00 out of 5
[?]

2 thoughts on “SA NU UITAM!

 1. Teo,
  Sentimental, aici ne despartim nitel. Ce cauta militarii romani in Afganistan? Bani. Bani contra ce? Contra posibila moarte. Atunci, pentru ce sa ma induiosez? Pe mine ma doare ca tinerii nu mai au OBLIGATIA sa-si apere tara. Acuma, Armata, deci cea OBLIGATA sa apere tara, este alcatuita numai din cei CARE VOR sa o apere. Si daca nu vrea nici unu…Inchiriem mercenari. Iar ai nostri se duc sa moara pentru foloasele altora. Ca eu nu am auzit sa fi venit si in Romania vreun convoi cu titei din Irak, unde au murit si romani, si nu am auzit sa vina ceva din Afganistan, unde, de asemenea au murit si romani. In schimb, stiu sigur ca au intrat niste “verzi” in buzunarele unor romani care s-au zbatut ca niste tineri romani sa aiba sansa de a muri prin Afganistan si prin Irak.

 2. Ce cauta militarii romani in Afganistan?
  Din pacate au trecut vremurile cand militarii nostrii plecau numai pentru bani.
  Cam de 5 ani militarii au de ales intre a pleca in misiune sau a parasi cariera militara! Se pare ca au dreptul sa refuze pana la 3 misiuni… Dar nu e nimic sigur…
  Cunosc cazul unui militar care pentru a beneficia de un spor in euro si-a riscat viata plecand intr-o patrulare asa zis de rutina…
  Pana in prezent au facut sacrificiul suprem 19 militari iar alti 67 militari au fost raniti. Statisticile nu prezinta daca unii dintre acestia sunt invalizi de razboi…
  Ceea ce nu este adus la cunostinta publicului este numarul militarilor decedati dupa intoarcerea din misiunile internationale, datorita expunerii la radiatii ca urmare a folosirii focoaselor cu uraniu saracit.
  Nu se cunoaste nimic despre stresul militarilor reveniti in tara dupa efectuarea misiunilor internationale.
  Unul dintre motive ar fi ca nu se intocmesc asemenea statistici…
  Poate ca nu dau prea bime la public…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*