MAREA BULVERSARE

MAREA BULVERSARE

         O veste zăpăceşte minţile pensionarilor militari. Într-o conferinţă de presă, domnul ministru Oprea anunţă creşterea cu până la 25% a pensiilor militare mici. Chiar şi a celor medii, dar cu procente mai scăzute.

         Toate socotelile buchisite de bătrânii militari în rezervă şi retragere cad ca popicele. Tot ceea ce este scris în actele normative ce stabilesc o scădere drastică a tuturor pensiilor militare devine caduc. Însăşi substanţa întregii lupte politice privitoare la militari, de la salariile şi pensiile nesimţite la paraziţii societăţii, îşi pierde sensul. Ce să mai crezi?

          Este o minune? O fi căzut guvernul Boc al cincilea? O fi ieşit din aburii de whisky, ca Afrodita din spuma mării, iubitul nostru preşedinte?  Vine, mai repede, sfârşitul lumii?

           „Nu!”, ne spune ministrul apărării. „Eu sunt cauza tuturor acestor mirări.” Şi dă exemple de pensii potenţiale. Concret. Pare convingător. Îţi vine să-l crezi, cu atât mai mult cu cât fiecare şi-ar dori să se poată întâmpla aşa.  Dar, se vede de la distanţă, sunt încălcate paragrafe întregi din ceea ce s-ar vrea legea unitară de pensionare. Scărpinându-se în cap, unii din mult prea stresaţii pensionari militari, bulversaţi acum, sunt dispuşi să-l vadă ca pe un salvator.

          Concluzia care urmează acestei demonstraţii? Militari în rezervă şi retragere, mergeţi repede şi cereţi recalcularea pensiilor! Doar prin marea recalculare veţi trăi mai bine. Semnaţi hârtiile prin care vă exprimaţi dorinţa liberă de a primi drepturile de pensie conform Legii 119/2010 (care, între noi fie vorba, nu are nici o legătură cu calculul pensiilor militare de stat) şi deveniţi mult mai fericiţi. Vedeţi, avem dreptate! Nici o pensie mai mică de 3000 de lei nu va scădea. Ba chiar din contră, va creşte. Lucru pe care nu vi l-am spus până acum pentru a vă face bucuria mai mare.

         Totuşi, ce garanţii oferă domnul Oprea? Doar nişte exemple. Atât! A numărat cineva banii aceştia, pensia crescută? Nu. Atunci?

           Întrebat ce a avut la bază atunci când a calculat aceste pensii, şeful structurii care se ocupă cu pensionarii militari, a spus că s-a avut în vedere Legea 164/2001, încă în vigoare. Păi şi pensiile de până acum au fost calculate pe baza acestei legi. Atunci de ce nu au fost mai mari cu 25% încă de la primul calcul? Dar ce se va întâmpla când va fi aprobată de parlament ( acum se discută în Camera Deputaţilor) actuala lege a pensiilor, de-i zice unitară, care va abroga inclusiv legea 164/2001? Cât de mari vor fi pensiile militare? A ordonat domnul ministru efectuarea unui asemenea calcul? Şi dacă da, de ce nu l-a prezentat la conferinţa de presă?

        Mai sunt o mie de întrebări. La care nu avem răspuns. Ori pentru că „este ceaţă”, ori pentru că nu se vrea.

        Cum domnul ministru Oprea a mai demonstrat şi altădată capacitatea sa de schimbare de macaz, îl pot crede militarii? Chiar dacă şi ei ar dori, ca acum, să le spună adevărul?

          Personal, dacă ar fi să mă întrebe cineva, cred că această conferinţă de presă şi aceste calcule băneşti prezentate cu două zile în urmă nu au fost întâmplătoare. Aşa, numai pentru a clarifica nedumeriri… Şi momentul, dar şi cuantumurile băneşti, au fost alese cu grijă. Sunt convins că, în umbra lor, a fost şi este un interes politic. Al guvernului, al partidului de guvernământ, al partidului domnului Oprea ori al preşedintelui. Nu contează al cui. Ceea ce contează este că s-a urmărit zăpăcirea celor mulţi, ce păreau că se unesc în proteste. Şi astfel căpătau tot mai multă putere.

        S-a dorit, deci,  doar o marea bulversare.

        Şi, în opinia mea, scopul a fost atins.

        Deşi, nu pot să nu recunosc că, la fel ca miile de pensionari militari, aş vrea şi eu ca iluzia  plăsmuită la conferinţa de presă, de ministrul apărării, să se dovedească a nu fi fost doar o himeră.

Rating 3.00 out of 5
[?]

6 thoughts on “MAREA BULVERSARE

 1. Nu numai zăpăcirea celor mulţi…
  Să nu uităm că astăzi s-a discutat legea unică a pensiilor.
  Pentru anumite amendamente trebuie susţinerea populaţiei…
  Prin conferinţa de presă s-a vrut ca toţi civilii să ştie cuantumul pensiilor “nesimţiţilor” militari (au fost date exemple din toate corpurile). “Aşa pensii mari au militarii şi tot sunt nemulţumiţi!”
  Realitatea este că ceea ce a făurit Cuza a distrus astăzi Băsescu, Boc şi ai lor.

 2. Imediat dupa conferinta de presa, cativa pensionari m-au interpelat, stiind pozitia mea critica fata de minciunile lui Oprea. Au venit la mine voiosi si m-au intrebat sfidator: “Ei, ce mai ai de zis acuma? Ai vazut ce a zis ministrul?”. Le-am pus o intrebare simpla: “Cumva, minunatul vostru ministru v-a spus de ce trebuie sa va duceti la Centrul Militar si sa semnati un formular? Ca nimic din ce dati voi acolo nu duceti de acasa, ci totul se gaseste in curtea MApN. V-a explicat chestia asta?”. Si…s-a facut liniste.
  Socpul urmarit a fost evident de a-i convinge pe pensionarii militari sa semneze formularele pe care apare cuvantul “recalculare”. E posibil sa fi fost si o incercare de a detensiona o situatie care risca sa le strice petrecerea de Ziua Armatei si baia de multime planificata cu acel prilej. Adevarul a iesit la iveala in parlament, acolo unde Oprea si ai lui au votat IMPOTRIVA ca pensiile militare sa fie legiferate separat. Oprea este calul troian bagat in curtea Armatei. Am un singur motiv de satisfactie, anume bucuria ce-i va cuprinde pe pensionarii militari care-l aplauda pe Oprea. Tare satisfacut voi fi atunci cand le voi citi pe fete “bucuria”!

 3. Din pacate SINGUR ai mare dreptate.
  Singurul scop urmarit este de a-i convinge pe pensionarii militari sa semneze formularele pe care apare cuvantul “recalculare”.
  Pentru toti cei care mai au indoieli ii rog sa-mi spuna si mie de ce din toate categoriile cuprinse in L119 art.1 lit.a-g numai cei de la lit.a (militarii)trebuie sa inainteze aceste cereri?
  De asemenea, dupa simularile cu date aproximative la mai multi subofiteri au rezultat punctaje mai mici de 1.
  Personal, pt 29 ani vechime pensia recalculata a scazut de la 1864 la 1542 (-17,27%).

 4. Pentru cei care nu au putut urmari emisiunea de la B1TV din 19.09.in care generaleasa a explicat cum cresc pensiile, postez in continuare algoritmul de calcul folosit de ea.
  “Maria Lupu: Am să dau un exemplu pentru un cadru militar cu 30 de ani de activitate. Veniturile pe lună se împart la salariul mediu brut pe economie şi rezultă un număr de puncte. De exemplu, acest cadru militar pe lună avea un venit de 3.965; se împarte la 3.538, salariul mediu brut pe economie, şi rezultă 1,2 puncte. Pe an, se adună aceste puncte pe fiecare lună, şi rezultă un număr de puncte. În cazul meu, 1,2 puncte pe lună, pe 12 luni înseamnă 14,4 puncte; împărţit 12 luni, rezultă media acestor puncte: 1,2 puncte. În situaţia în care au şi grupă de muncă…
  Grupele de muncă sunt transformate în puncte şi respectiv în venituri. În cazul meu, pentru o grupă de muncă clasa a II-a, numărul de puncte rezultate ca medie pe an se împarte la 0,25, coeficient aprobat prin legislaţia în vigoare pentru grupele de muncă clasa a II-a. Pentru clasa I, e 0,50. Rezultă: 1,2 puncte; înmulţit cu 0,25 = 0,3 puncte. De asemenea, pentru cei care au contribuit la pensia suplimentară, se ia în calcul şi coeficientul aferent contribuţiei la pensia suplimentară.
  …… Cu 2%, 3%, chiar 4%, în funcţie de baza legală existentă în perioada respectivă. În cazul nostru, 1,2 puncte, acea medie anuală, se înmulţeşte cu 0,21, cât reprezenta 3%, contribuţia la acest fond, rezultă 0,252 de puncte. Suma punctelor înseamnă 1,2 puncte, plus 0,3 grupa de muncă, plus 0,252 pensia suplimentară, rezultă 1,752 de puncte. Pe an…
  Realizator: Pe an, ca să se înţeleagă foarte clar.
  Maria Lupu: Pe an. 1,752 de puncte pe an. Acest cadru militar are 30 de ani. Considerăm că în toţi cei 30 de ani a avut salariul de 3.965…
  Realizator: Ar fi fost minunat!
  Maria Lupu: …pe lună, a avut aceeaşi grupă de muncă, aceeaşi contribuţie la pensia suplimentară. Înseamnă că, 30 de ani, suma acestor puncte este de 52,56 de puncte. Aceste puncte de împart la stagiul de cotizare, de 20 de ani, şi rezultă 2,628 de puncte. Cele 2,628 de puncte se înmulţesc cu valoarea punctului actual, care este 732,8, se înmulţeşte cu Ordinul Meritul Militar, care se acordă procentual, în funcţie de vechimea pe care o are militarul în armată, respectiv gradul 3, Ordinul Meritul Militar clasa a III-a, care înseamnă 10% pentru o vechime de 15 ani în armată, pentru o vechime de 20 de ani în armată, Ordinul Meritul Militar clasa a II,a, care înseamnă 15%, şi peste 25 de ani de vechime în armată, Ordinul Meritul Militar clasa I, care înseamnă 20%. Deci numărul total de puncte înmulţit cu valoarea punctului, înmulţit cu 1,2, având în vedere că cadrul militar pe care l-am luat ca exemplu are 30 de ani de vechime, deci mai mult de 25 de ani, deci se acordă Ordinul Meritul Militar clasa I, 20%, şi rezultă pensia recalculată: 2.311 lei.”
  Sper ca numai eu sa nu-l fi inteles.
  Cei care inca mai cred ca lor o sa le creasca pensia ii rog sa se inscrie mai intii in audienta la generaleasa sau sa-si calculeze singuri dupa exemplul prezentat!!

 5. au mai murit astazi 2 nesimtiti militari care nu or sa mai suga pensia de pe bietul Basescu si de pe a lui lachit Boc. Sa va fie rusine, nesimtiti alesi!!! Colegii nostri din celelalte structuri de aparare fac pe capete infarcturi si atacuri cerebrale, pensionarii nostri cu media de viata mult sub 60 de ani spera doar sa va curatati odata cu ei la primirea pensiei recalculate. Cred ca sondajul cu increderea in puter de 17% e eronat, e mult sub 7%. Apropo, sa impozitati si inmormantarile, cu cat e mai tanar decedatul, impozit mai mare ca sigur or fi mai multi prezenti la impozabilul eveniment. Si sa nu uitati banul de vama din mana mortului, ca ma supar tare!!!!

 6. au mai murit astazi 2 nesimtiti militari care nu or sa mai suga pensia de pe bietul Basescu si de pe a lui lachit Boc. Sa va fie rusine, nesimtiti alesi!!! Colegii nostri din celelalte structuri de aparare fac pe capete infarcturi si atacuri cerebrale, pensionarii nostri cu media de viata mult sub 60 de ani spera doar sa va curatati odata cu ei la primirea pensiei recalculate. Cred ca sondajul cu increderea in puter de 17% e eronat, e mult sub 7%. Apropo, sa impozitati si inmormantarile, cu cat e mai tanar decedatul, impozit mai mare ca sigur or fi mai multi prezenti la impozabilul eveniment. Si sa nu uitati banul de vama din mana mortului, ca ma supar tare!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*