CINISM SI ZEFLEMEA

                               CINISM ŞI ZEFLEMEA

          Cu circa două săptămâni în urmă scriam, sub titlul „Împuşcaţi-ne!” (http://teopal.com/?p=389),   despre întâlnirea cu profesorul universitar, generalul în retragere S.M. Am primit o sumedenie de reacţii.

           Între ele, una care m-a impresionat. Un ofiţer activ îmi prezintă, în copie, scrisoarea pe care a trimis-o ministrului apărării naţionale. Sinceră şi directă. Militărească. Chiar cazonă. În cuvinte puţine îşi expunea neputinţa de a mai trăi omeneşte, el şi familia lui,  după reducerea soldelor cu 25%.

          Îmi permit să vă arăt şi dumneavoastră cele scrise de militarul pe care nu-l cunosc. Despre care nu ştiu decât că există. Un anonim pentru mine. Nimic mai mult. Unul din  zecile de mii de militari activi ai armatei naţionale care se regăsesc în cuvintele sale.  

MINISTRULUI APARARII NATIONALE

RAPORTEZ:

– sotia mea este bugetara(profesoara), ca si sotiile altor mii de militari;
– eu(familia mea) am rate la banci(ipoteca), ca si alte mii de militari(imprumut in 2007 cu euro 3,1);
– dupa calculele facute impreuna cu sotia, familia mea va avea incepand cu luna august o scadere de 1.000 lei din salarii, la fel ca si alte mii de familii de militari;
Cum ne vom descurca? Unde este protectia sociala a cadrelor militare?
Intrucat avem o “armata” de juristi printre noi mai am si alte intrebari:
– armata ca institutie fiind in restructurare, de ce ni se reduc veniturile(ca de majorat se majoreaza salariile)?
– intrucat este la moda retrocedarea, de ce nu cerem Tarii pe care am servito cu sudoare si sange plata servicilor depuse pentru constructia Transfagarasanului, canalului Dunare-Marea Neagra, a nenumaratelor recolte stranse in regim zi lumina pana erau “surprinsi” de zapada militarii pe ogoare, a nenumaratelor tone de carbune extras, a nenumaratilor kilometri de cale ferata, si a multor alte servici, dar sa nu uitam Casa Poporului.
– aceasta majorare cu -25% a veniturilor noastre(alti bugetari si le-au marit) nu destabilizeaza putin institutia si scade sigur cu peste 25% moralul militarilor(vor urma valuri de demisii) si aduce putin, cam cu 25%, cu un atac asupra sigurantei nationale?

Cu respect, (gradul si numele meu – reale)

         O să vă miraţi, dar a primit răspuns. Nu de la ministru, desigur. Domnia sa este mult prea ocupat când e vorba de  militarii aflaţi sub arme. Are alte probleme. Cu politica, cu guvernarea, cu combinaţiile parlamentare…Aşa că, a “remis pentru soluţionare” altcuiva strigătul de disperare al petiţionarului în uniformă.

          Ei, bine! Răspunsul acestui altcuiva, dat în numele ministrului apărării, depăşeşte orice închipuire  prin  cinism, limbaj de lemn şi impertinenţă. Sunt numai două fraze. Numerotate. Ca ideile de mare preţ.

         Ele, frazele, sintetizează în mod cutremurător  un mod de gândire.  O atitudine atât de nemilitărească! Atât de  politică!  Reflectă, înfricoşător pentru mine,  cât de adânc  a pătruns  politizarea  în comportamentul  unor  comandanţi. Oameni de decizie în structurile armatei române! Care, prin statul de militar, ar fi trebuit să se menţină departe de tot ceea ce înseamnă politică, de  acest adevărat  cancer pentru instituţia militară.

        Ele, aceste două fraze, explică, în mare măsură, de ce marea mută este şi mai mută. De ce nu se reacţionează la loviturile de cravaşă aplicate cu ură pe spatele vestoanelor kaki  purtătoare de insemne ce ar trebui să exprime demnitate şi curaj. Atât demnitatea cât şi curajul par, acum,  înlocuite cu vorbe înmuiate în politică. Pline de  detaşarea şi impertinenţa specifice  politicianului.

        Adevărul mai presus de toate,  cu care ar fi trebuit să fie   educat fiecare militar, a fost înlocuit cu minciuna. Cuvântul direct şi sincer al soldatului  a devenit alunecos, ambiguu şi ireverenţios.

        Vă las să citiţi cu ochii dumneavoastră răspunsul, reprodus mai jos şi semnat “Şeful UM…” Nici nu are importanţă al cărei unităţi militare.. Poate că, şeful semnatar  este chiar  acel  ofiţer crescut cu afecţiune părintească  şi avansat cu încredere de unul din pensionarii pe care azi el, indirect, linguşindu-şi ministrul,   îi condamnă la foame.

 Stimate domnule

Ca raspuns la e-mailul adresat ministrului apararii nationale,
inregistrat cu nr. P.2312/2010, remis spre solutionare unitatii noastre,
va comunicam urmatoarele:
1. Conducerea ministerului este solidara cu demersurile ce vizeaza
mentinerea unui statut social adecvat pentru personalul militar, in
masura in care asemenea actiuni sunt abordate rational, in limitele
legii si in acord cu realitatile economice nationale.
2. Ministerul Apararii Nationale va actiona pentru constientizarea
opiniei publice si a factorilor decidenti asupra privatiunilor
serviciului militar si a nevoii implicite de compensare a acestor
privatiuni prin diferite mijloace, in mod deosebit prin salarizare.

Cu respect,
SEFUL UM 02585

         Aţi citit? Aţi înţeles acum indignarea subsemnatului? Vă puteţi imagina o bătaie de joc mai mare?

         Militarului, care strigă că nu mai poate supravieţui, i se spune că nu “abordează raţional” ceea ce simte. Şi i se reproşează că, ceea ce înseamnă suferinţa  familiei sale, nu se află “în limitele legii şi în acord cu realităţile economice naţionale”.

          Iar, la  punctul 2, şeful UM  îi destăinuieşte ce va face MApN pentru el. Va depune   “eforturi de conştientizare a opiniei publice” (!?) Şi, ca prin minune, toate soldele vor creşte!

        Nu pot decât să mă întreb, cu o anumită strângere de inimă, recunosc: “Unde eşti, Armată Română?”

PS  Recitind acum cele scrise în luna aprilie, cu acelaşi  titlul interogativ (http://teopal.com/?p=37), constat câtă dreptate am avut atunci şi cât de inutilă a rămas  întrebarea. Deoarece, ea, Armata Română, continuă să nu răspundă la apel.

Rating 3.00 out of 5
[?]

3 thoughts on “CINISM SI ZEFLEMEA

  1. Cu amaraciune in suflet trebuie sa spun cateva lucruri.In primul sa ne gandim cat de disperat trebuie sa fi fost acest militar, pentru a ajunge sa/i scrie facaturii de ministru.Omul si/a luat inima in dinti, a analizat ceea ce se poate intampla si cu toate riscurile, elegant si decent, cum ii sta bine unui militar a scris calaului.Acesta nici macar nu a catadicsit sa.i raspunda el. Era ocupat cu noua secure a legii pensiilor.Se stramba la guvern si il ameninta pe boc printr/un teribil santaj pe fata. Atunci in acele momente mi/am dat seama de doua lucruri…
    1. Tot atat de bine ar putea sa/l santajeze pentru ca pensiile noastre sa ramana unde sunt…
    2. Sunt cu totii atat de slabi si de disperati incat incep sa se muste ca si cainii turbati.
    Stimati camarazi, pe alte bloguri am spus de la inceput ca trebuie sa/i intelegem pe cei activi si acum este momentul ca noi sa le aparam interesul. Daca nu vom sta ca vitele la abator asteptandu/ne randul, daca ne vom cere drepturile noastre cele furate si cele pe care nu le/am primit pana acum, atunci v/a veni randul celor activi sa ne ajute.
    DUMNEZEU SA AJUTE ROMANIA.

  2. Sarmanului rezervist nu i-a deschis nimeni ochii ca sa inteleaga ca armata este ministeriata de un fanfaron mincinos, care s-a inconjurat numai de pup-in-curisti preocupati doar de propriile afaceri. Si nici macar sef de SMG nu mai are armata!

  3. D-le Palade, vă contrazic! Are împortanţă al cărei unităţi este acel “şef” care a semnat răspunsul la raportul ofiţerului. De ce? Păi vă spun eu: în spatele acelei semnături este dl colonel Nicolae ANGHELESCU, şeful Direcţiei calitatea vieţii personalului (adică UM 02585) structură care are ca motto: “Armata nu-şi permite să ignore dimensiunea socială a raporturilor de serviciu cu personalul propriu”. Alte comentarii sunt chiar de prisos…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*