Remember-11 (Note si insemnari, 1996-1998)

Octombrie 1997

        Aflu că în Rusia, urmare a situaţiei grave în care se află militarii, a apărut o formaţiune politică denumită „ Mişcarea pentru Sprijinirea Armatei”(MSA), apreciată ca fiind un catalizator al acţiunii partidelor şi formaţiunilor din opoziţie. Nu îmi este foarte clar dacă este un partid înscris legal, la tribunal, sau este un fel de „mişcare” semilegală, nu subversivă, ci aflată undeva între legalitatea deplină şi „pe cale de a deveni real legală”.

         Ataşatul apărării rus la Bonn, generalul-maior Mihail Makaruk, afimă că formaţiunea politică are suportul unei părţi însemnate a corpului de generali şi ofiţeri din Federaţia Rusă.

        Obiectivele MSA sunt: înlăturarea lui Boris Elţin; schimbarea guvernului; întărirea şi modernizarea armatei; asigurarea stabilităţii şi siguranţei sociale a ofiţerilor;

        Mă întreb dacă o asemenea mişcare politică este necesară şi posibilă la noi. Nu am un răspuns tranşant deoarece, se pare că, o asemenea perspectivă, naşte mai multe întrebări decât răspunsuri.

       În primul rând, nu ştiu dacă militarii români sunt capabili astăzi să aprecieze însemnătatea sau utilitatea unei  asemenea mişcari. Întrucât  este clar că cei mai mulţi dintre ei nu înţeleg sensul adevărat al politicii anti armată practicat în prezent şi nu sesizează pericolul, consecinţele pe termen lung ale acesteia.

         Apoi, cine ar fi capabil, în Romania, să pornească o asemenea maşinărie? Dacă, prin absurd, un partid care să sprijine armata ar apărea în România, ce şanse de afirmare ar avea, cunoscând învălmăşeala infectă de la noi, numită doct „eşicher politic”?

        Niciuna!

Rating 3.00 out of 5
[?]

3 thoughts on “Remember-11 (Note si insemnari, 1996-1998)

 1. Daca aveai rabdare, puteai sa-l scrii azi, nu in 1997. Era la fel de actual, in ceea ce priveste Romania. Nu stiu ce s-a-ntamplat in Rusia, dar pe noi, aici, nu ne pandeste vreun “pericol” similar celui de atunci din Rusia!

 2. Pt Teo si Altfel,

  Oare chiar ce s-a intamplat in Rusia?

  A devenit Yeltin o cacealma politica? A ajuns la putere reprezentantul structurilor de forta ruse? A ajuns oare democratia in Rusia un fel de moft acordat de liderii rusi dupa bunul lor plac?

  Sa fie oare o cale de urmat?

  Diferenta e ca rusii au papusarii iar noi doar papusile.

  Oricum, admirabila similitudinea momentelor istorice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*