PENSIONARII MILITARI,CE AVETI CU EI?

                                    Pensionarii militari, ce aveţi cu ei?

            A apărut Hotărârea privind metodologia de calcul a pensiilor militare. Un document care umileşte fiecare militar în rezervă sau retragere. Plină de dispreţ.  Mesajele de bază ale sale sunt două. Primul: „Noi vă tăiem pensiile aşa cum vrem noi, fără a avea nici un criteriu legal”. Al doilea: „Ca să mai puteţi lua ceva bănuţi, va trebui să alergaţi după documente arhivate până la sfârşitul zilelor voastre. A acelora pe care le mai aveţi”.

           Pentru că, prin Hotărârea de guvern li se ia militarilor pensionari totul şi li se cere apoi, tuturor, să demonstreze cu documente din arhive că ei sunt ei. Asta ca să mai poată primi o parte din ceea ce li se cuvine. O mică parte!

            Citind documentul care îşi zice „metodologie”, dar care pluteşte în generalităţi, aproximări şi indicaţii imposibil de urmat, descoperi că fiecare pensionar militar trebuie să-şi justifice în faţa unor oganisme incert indicate fiecare zi de muncă şi fiecare salariu luat lună de lună într-o viaţă.  Totul în lipsa unor documente clare care să-i contabilizeze  activitatea. Cum ar fi Cartea de Muncă, existentă la toţi cei care se supun legii la care guvernanţii doresc să-i alinieze pe militari.

            „Metodologia de calcul” nu spune care va fi vârsta de pensionare socotită legală în procesul de recalculare, ce se întâmplă cu drepturile primite ca urmare a ordinelor şi medaliilor militare (se anulează fiecare decret prezidenţial în parte?), de unde se vor obţine datele tuturor serviciilor de zi pe unitate (care ar trebui asimilate gărzilor medicilor), cum va fi recompensată munca nenormată a militarului, cine va da documente pentru lunile şi lunile trăite zi şi noapte în aplicaţii şi cum vor fi recunoscute ele de o lege care nu a avut în vedere aşa ceva ( L19/2000)? Şi alte sute de întrebări. Toate fără răspuns într-un document elaborat cu reavoinţă de amatori animaţi de un singur gând: să ia! Cu o singură pagină dactilografiată se anulează sute de mii de vieţi,  munca de zeci de ani a apărătorilor în uniformă acestei ţări.

           Realizează cei care au gândit documentul, „metodologia” cum au numit-o ei, câţi ani poate dura o obţinerea a sute de  documente, câtă pierdere de timp şi de bani?  Şi în vremea asta, în lipsa documentaţiei, toţi cei care mai supravieţuiesc vor fi plătiţi cu o pensie calculată la nivelul salariului mediu brut pe economie. Ca spălători de vase, ori vidanjori, ori cosaşi. Este nivelul la care sunt aduşi slujitorii sub drapel.

            Sute de unităţi militare au fost desfiinţate. Aproape fiecare pensionar militar a lucrat în 10-12 garnizoane diferite, răspândite pe tot teritoriul ţării. Cui să se  adreseze pentru a obţine datele necesare?  Cine mai ştie unde se află statul de plată pe care a fost plătit acum cincizeci de ani? De unde să cunoască asta  acum  centrul militar?  Cu oameni puţini şi el. Unde să poţi găsi hîrtiile serviciului  financiar al  unităţii militare care nu mai există de o jumătate de secol? Dar a zece asemenea unităţi?

            Vor fi probabil zeci de mii de cereri concomitente care vor bloca arhivele. Se vor afla pe drumuri mii şi mii de bătrâni. Unii disperaţi că nu mai au cu ce să trăiască. Alţii bolnavi de bolile bătrâneţii. Se vor izbi de dispreţul funcţionarului de la ghişeu, de nepăsarea lucrătorului din nu ştiu care birou sau de infatuarea vreunui şefuţ deranjat de insistenţa moşului care simte că nu mai are suficiente zile ca să aştepte hârtia.  Care ştie că aşteptarea poate dura ani!

            Vă daţi seama la ce chinuri sunt supuşi militarii care se încăpăţânează să mai trăiască după ce au trecut în rezervă? Cât de grea le-a fost făcută bătrâneţea?

            Acelaşi chin pentru văduvele militarilor, pentru urmaşii legali ai acestora.

            O întreagă categorie socială condamnată. Şi, culmea ipocriziei, în numele „echităţii sociale”!!!

           De unde poate izvorî atâta răutate? Din ce carne sunt plămădiţi aceşti guvernanţi? Pot fi numiţi oameni aceia care gândesc asemenea metode de tortură destinate sutelor de mii de bătrâni? Celor  care au muncit cinstit decenii întregi, care au sacrificat liniştea lor şi a familiilor pentru liniştea ţării? Şi care au obţinut tot ceea ce au în strictă legalitate.

            Cum va face faţă unui asemenea volum de muncă structura din minister care se ocupă cu pensiile? Micşorată an de an.  Angajând specialişti, aşa cum sugerează „metodologia”? Este o glumă. De unde atâţia cunoscători în domeniu? De unde bani pentru plata acestora? Recalcularea pensiilor după schimbarea legii în 2001 nu s-a încheiat nici acum, după nouă ani. Cât va dura această nouă „recalculare”?

            Promisiunea cu cei 3000 de lei sub care nu vor scădea pensiile militare? Din nou o minciună. A primului ministru, a ministrului apărării, a politicienilor puterii. În „metodologie” nici vorbă de aşa ceva! Vor fi tăiate toate pensiile militare de stat! Iar după asta vor fi impozitate, indiferent de cât de mici vor ajunge.

            Pensionarii militari. Maiştri, subofiţeri, ofiţeri, generali şi amirali. Oameni ca voi. Bătrâni. Bunicii sau părinţii voştri. Vârstnici condamnaţi pentru simplul motiv că există. Că mai sunt încă în viaţă. Unii cu merite deosebite. Profesionişti cu deosebită calificare. Cu înalte studii civile şi militare. Unii diplomaţi militari. Alţii, eroi ai neamului. Toţi făcuţi o apă şi un pământ. Azi, prin bunăvoinţa aleşilor noştri, ei au devenit  vinovaţii fără vină!

            Sunt pensionari militari. Atât. Ce aveţi cu ei?

            Pentru mine, mai există ceva la fel de înspăimântător. Liniştea. Tăcerea şi resemnarea cu care asemenea samavolnicii sunt acceptate. Nicăieri în lume, niciodată în istorie, nu a fost posibil ca statul să ia TOTUL unei întregi categorii sociale şi să îi spună:  „De acum eşti un nimeni!”.  „Dacă tu crezi că ai făcut ceva în viaţa ta, demonstrează. Cu documente!”. Asistăm netulburaţi la crearea unui precedent. Mâine, în locul militarilor pot fi magistraţii, profesorii, doctorii sau toţi funcţionarii publici.

            Repet. Înspăimântătoare liniştea. De necrezut resemnarea.

Rating 3.00 out of 5
[?]

3 thoughts on “PENSIONARII MILITARI,CE AVETI CU EI?

 1. E liniste acuma, dar sa vezi ce veselie va fi la sfarsit. Pentru ca toti se vor bucura ca celorlalti le-a taiat si mai mult din pensie decat le-a taiat lor. Asta este suprema satisfactie la romani-moartea caprei vecinului. Este in gena romanilor, nu dispare. Cand am atacat hotararea prin care ni se opresc bani pentru asistenta medicala pe care legea ne-o ofera GRATUIT, pensionarii militari cu care am vorbit erau fericiti ca “se opresc bani, dar diferentiat, dupa marimea pensiei, deci e bine”. M-a oripilat, fapt pt care m-ar retras din CAR-ul pensionarilor militari si nici n-am mai calcat pe acolo. Si nici NU voi mai calca vreodata! Singura sansa in Romania, azi, ca pensionar militar este sa mori singur. Ca daca te duci printre ei nici sa mori nu-ti mai vine!

 2. O eventuala recalculare trebuia sau trebuie regandita foarte bine si de oameni competenti , matematicieni , oameni de stiinta si sociologi , etc. .
  Cred ca trebuia facut un nomenclator de echivalente pe categorii de profesii in concordanta cu studiile , o baza de la care sa inceapa calculul , la care sa se fi adaugat vechime , sporurile si coeficientii specifici fiecarei categorii .
  Asa vine un imbecile si balmajeste otova tot ce misca in tara asta , irational , inconstient si fara discernamant .

  Daca Constitutie nu e , nimic nu e .

  In art. 15 al. 2 din Constituţia României se prevede “legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale mai favorabile”, asigurând totodatã stabilitatea drepturilor legal câştigate.

  Principiul neretroactivitãţii legii asigurã:
  -stabilitatea dreptului legal câştigat (care nu poate fi suprimat, printr-o nouã lege);
  -previne abuzul de drept prin modificarea legilor, în cazul rotirii la putere;
  -asigurã legitimitatea legii, recunoaşterea acesteia ca obligatorie şi justã; nu se poate pretinde respectarea unei legi inexistente, respectiv pânã la intrarea în vigoare a acesteia.
  Magistratii cu acest pasaj si-au pastrat avantajele neatinse ?

  Uite o dovada ca au furat toti guvernantii , au profitat de criza mondiala si chiar ei au adus criza la noi prin stergerea datoriilor de 8,3 miliarde ?.
  Cine a furat acesti bani de la buget ? Toate guvernarile ? De ce nu este nimeni tras la raspundere ? Au facut troc cu taricelu care a cazut ca boul cu motoreta si nastas cu oua-n gat ?

  Parlamentul şterge datorii de 8,3 miliarde euro
  Cu doar o zi înainte de anunţarea de către preşedintele Băsescu a celebrelor măsuri anticriză, Parlamentul României adopta, discret, o ordonanţă de urgenţă dată în anul 2006. Scopul actului normativ emis de Guvernul Tăriceanu: scutirea datoriilor istorice în valoare de 8,3 miliarde de euro a 34 dintre marile companii şi societăţi de stat, anunţă ziarul Puterea. Este vorba despre celebra Ordonanţă nr. 128/2006

  N-avem puteri si chip de-acum
  Sa mai traim cersind mereu,
  Ca prea ne schingiuiesc cum vreu
  Stapani luati din drum!
  Sa nu dea Dumnezeu cel sfant,
  Sa vrem noi sange, nu pamant!
  Cand nu vom mai putea rabda,
  Cand foamea ne va rascula,
  Hristosi sa fiti, nu veti scapa Nici in mormant!

  Autoritatile din Ungartia ne respecta mai mult decat pleava iredentista din tara noastra , ne urasc de moarte .

 3. Militarii sunt oameni educaţi. Toţi ofiţerii sunt absolvenţi de studii universitare sau a unor forme de învăţământ echivalente. Subofiţerii au şcoli tehnice ori administrative. Nu pot fi manevraţi. Nici minţiţi. Nici înşelaţi cu vorbe meşteşugite şi promosiuni deşarte.

  Militarii sunt capabili să descopere, înaintea omului preocupat doar de grija zilei de mâine, pericolul real în care este pusă ţara. Dincolo de fireasca nemulţumire în faţa abuzului financiar, umilinţelor şi torturii morale la care sunt supuşi, prin protestul lor ei spun: “Opriţi-vă! Puneţi în pericol existenţa acestui popor!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*