ORIZONTUL

ORIZONTUL

            La  toate relele cu care ne confruntăm se mai adaugă ceva. Sentimentul   îngrozitor că lipseste orizontul revenirii la normalitate. Guvernanţi care se cred capabili să conducă ţara, fără a avea nici o abilitate în domeniu, iau „măsuri”. Multe şi de-a valma. Improvizează. Nu îşi pun problema duratei de aplicabilitate a acestora.  Pentru că habar nu au care vor fi  efectele reale, în plan economic ori social. Şi nici nu-i interesează prea tare. Aplică varianta cea mai periculoasă:” Tăiem şi apoi vom vedea!” Aşa cred ei că-şi vor demonstra bărbăţia politică. Dând cu barda. Că vor fi apreciaţi drept curajoşi şi capabili. În fond, politicienii de la putere speră doar atât, să treacă perioada grea şi să rămână în funcţii ca să-şi asume „rezolvarea”.

            Orice criză, ca oricare fenomen pământean, are un început şi un sfârşit. „Specialiştii” noştri nu au „ghicit” începutul şi se pare că  nu au idee despre durata crizei. De aceea măsurile sunt luate, ori par a fi luate, pentru totdeauna.

De aici spaima fiecărui român. Nu pentru că ar trebui să se angajeze la un efort, inclusiv financiar, o anumită perioadă de timp. Ci pentru că simte, ştie, e sigur, că ceea ce i se ia nu i se va mai da niciodată înapoi. Şi că nici nu va afla vreodată  ce s-a făcut cu banii săi, unde au ajuns ei. Mai mult, e convins că de fapt este un furt, nu un act destinat refacerii ţării. 

Cetăţeanul român ştie, dintr-o amară experienţă, că orice măsură destinată oprimării sale este luată imediat şi durează  pentru totdeauna şi că fiecare iniţiativă care îl avantajează este pusă în practică cu întârziere maximă şi ţine foarte puţin. De ce? Fiindcă fiecare guvern, dintre multele de după 1990, a ştiut numai să mintă şi să urgisească. Niciodată să ajute cetăţeanul. Niciodată să aducă prosperitate. Niciodată să-şi respecte promisiunile.

Dacă vă întreb:

Credeţi că salariile bugetarilor vor reveni vreodată la nivelul anterior, cu adăugarea sporurilor fireşti?

Credeţi că pensiile militarilor sau ale poliţiştilor vor fi aduse vreodată la valoarea de dinainte de amputare?

Credeţi că medicamentele se vor ieftini într-o perioadă previzibilă de timp?

Credeţi că TVA-ul va reveni la o valoare suportabilă?

Credeţi că mâine veţi trăi mai bine decât azi?

Sunt convins că nu puteţi răspunde pozitiv. Cu excepţia situaţiei în care sunteţi membru al executivului…Nici eu nu cred în temporaritatea vreunei dispoziţii ale actualului guvern, oricâte promisiuni contrare ar face el. Pentru că revenirea la normalitate după dezastrul în care am ajuns presupune muncă, inteligenţă, o strategie bazată pe previziuni corecte, respectarea regulilor, cinste şi preocupare pentru binele obştii. Este evident că nici un atribut enumerat în fraza anterioară nu poate fi ataşat guvernului nostru, conducătorilor noştri. Din acest motiv, deşi caut, nu găsesc un orizont al dispariţie răului existent azi în România. Prin urmare, eu , pe al meu, îl declar pierdut.

Rating 3.00 out of 5
[?]

One thought on “ORIZONTUL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*