MARIA SA FONDUL

 

                                                                MĂRIA SA FONDUL

                                                     (din ciclul ”pamflete amare”)

            Aţi auzit de FMI?  Să nu-mi spuneţi că nu! Vă faceţi de râsul lumii. El este STĂPÂNUL. El este călăuzitorul nostrum de “dincolo”. Dincolo de guvern, dincolo de preşedinţie, dincolo de parlament, dincolo de partidele politice. Intr-o frază, el este cel care ne ridică, el este cel care ne coboară. E adevărat că, după părerea mea, mai mult ne coboară…

            Nimic nu mişcă în ţara asta, România, fără să-i cerem voie dumnealui, Măriei Sale Fondul. Nimeni nu iese dintre “hulubele”  între care Măria Sa ne-a înhămat. Dacă, spre exemplu, Măria Sa Fondul zice  “mă, românilor, voi câştigaţi cam mulţi bani”, guvernul, preşedintele, parlamentul şi politicienii, analiştii politici, editorialiştii, tot ce mişcă şi respiră se reped să taie câştigurile. Cine să mai numere pierderile colaterale? Toţi vor să-i arate, documentat,  câtă dreptate are.  Apar sloganuri ca “salarii nesimţite”, “pensii nesimţite” şi se dau imediat la televizor exemplele care trebuie înfierate. Sunt pozaţi nefericiţii posesori ai unor asemenea venituri şi abia se pot abţine guvernanţii să nu-i omoare cu pietre în piaţa Victoriei. Li se citeşte regretul în ochii umezi de indignare!

            Dacă zice Măria Sa Fondul “voi, românilor, aveţi cam mulţi bugetari”, guvernul, preşedinţia etc etc etc etc, până la tot ce respiră ( e adevărat, cam greu) se reped să arate câtă dreptate are Măria Sa şi cât de orbi, proşti şi nepricepuţi am fost noi până scum. Noi şi predecesorii noştri! Se iau măsuri urgent, se dau legi şi ordonanţe guvernamentale prin care să-i demonstrăm că am fost nişte idioţi şi că de acum încolo ne vom învăţa minte. Luăm chiar măsura extremă de a modifica Constituţia şi micşora Parlamentul la jumătate, că tot bugetari sunt şi acolo. E nevoie de referendum?  Îl facem şi pe ăsta, oricât ne-ar costa!

            Dacă zice Măria Sa Fondul, un pic nervos, “ce dracu, nu vedeţi mă, românilor, că aveţi prea mulţi pensionari?”, guvernul etc etc etc etc şi tot ce mişcă şi respiră (e adevărat, mult mai greu şi mai rar) se bat cu palma peste frunte şi se vaietă în cor “ce nemernici am putut să fim, cât de bezmetici, cât de duşi cu pluta ca să nu ne dăm seama până acum! Mulţumim Măria Ta, că ne-ai luminat! Pe noi şi pe toţi predecesorii noştri.” Şi imediat, în regim de maximă urgenţă se numără pensionarii, se impart pe categorii de simţiţi şi de nesimţiţi, se aplică blocări, reduceri, recolerări şi recalculări de pensii. Şi fiindcă nu-i cu putinţă să-i omoare dintr-odată ca să demonstreze Măriei Sale Fondul că au înţeles mesajul, guvernanţii hotărăsc ca, în mod umanitar, să-i suprime treptat luându-le banii, hrana, medicamentele, asistenţa medicală şi biletele la tratament. Printr-o planificare bine pusă la punct, într-un număr limitat de ani vom deveni prima ţară din lume fără pensionari. O cheltuială mai puţin!

            Din când în când Măria Sa Fondul îşi trimite controlorii  în România. Să constate şi să-i raporteze cum stă ţara asta, zăpăcită până mai ieri, cu aplicarea genialelor măsuri de redresare economico-financiaro-sociale enumerate mai sus. Câtă zarvă şi câtă emoţie îi cuprinde pe toţi. Preşedinte, premier, miniştri şi tot ce ce mai mişcă si mai respiră (unii se încăpăţânează s-o facă, încă) au tensiunea arterială crescută.. Începând cu trei zile înainte se ard lemne în locaţii bine păzite pentru a se aduna cenuşa necesară turnării în cap. Se ţine cont şi de faptul că unii, cu păr mai puţin, au nevoie de mai multă cenuşă, că-i alunecoasă…

            Bine, veţi întreba, dar unde se află, aici, în această poză atât de dinamică, poporul român? Conform dispoziţiei Măriei Sale el nu există. Nu-i trecut în nici un document programmatic. Nu contează şi nici nu-i nevoie de el. Mai mult încurcă şi uneori mai vorbeşte şi prostii. Ce să caute el aici în poza cu presedintele, prim-ministrul, miniştri şi politicieni?

             Poate peste vreo patru ani, la alegeri, când se va face o altă poză, va fi şi el pe acolo. Atât cât a mai rămas.

Rating 3.00 out of 5
[?]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*