Medicamente, medici, sănătate. Viața (și moartea) noastră cea de toate zilele.

med

Sunt deja câteva săptămâni bune de când în sistemul medical românesc a explodat un nou scandal. Apa chioară, ambalată frumos, era vândută și cumpărată de managerii spitalelor pe post de produse destinate dezinfecțiilor. Ca urmare, de mai bine de un deceniu, infecțiile intraspitalicești înfloreau în voie iar șansa de a ieși sănătos dintr-o unitate sanitară românească a tot scăzut. Conform datelor publicate de Eurostat circa 50% dintre pacienți, adică unul din doi internați în spitalele românești, ies mai bolnavi decât a intrat. Dacă mai ies…

Pe această temă, zilnic, în malaxorul nemilos al presei sunt amestecați laolaltă teancuri de bani, medici corupți sau mai puțin corupți, o firmă pe post de țapul ispășitor al celorlalte firme mafiote care sug bani din sistemul medical, afaceriști veroși, politicieni de culori și de staturi politice diferite, servicii secrete și foarte secrete, reprezentanți ai administrației centrale și locale, accidente auto, morți și vii.

Un ziarist cu nume predestinat ( a TOLONTĂÍ, tolontăiesc, vb. IV. Intranz. (Reg.) A vorbi singur și mâniat; a boscorodi; DEX) a aruncat pe piață, ca o piatră în baltă, secretul lui Polichinelle: sistemul sanitar românesc este corupt și ineficient. Și, ca în fața unei nemaipomenite revelații, ne-am aruncat în apă să găsim bolovanul, purtați spre largul incomensurabil al prostiei de valul destăinuirilor care nu mira pe nimeni.

Brusc, am uitat că: de când a apărut omul, au existat și bolile; de când au existat bolile, au apărut și leacurile; de când au apărut leacurile, au proliferat și vindecătorii; de când au proliferat vindecătorii au existat și producătorii de medicamente; de când sunt ei, producătorii de medicamente au tot căpătat putere; iar puterea lor a crescut exponențial, odată cu sporirea la fel de vertiginoasă a numărului leacurilor fabricate de ei.

Prin urmare, ar fi o naivitate să ne mirăm de influența pe care producătorii de medicamente o au în prezent. Mii de miliarde de dolari sunt profiturile din industria farmaceutică. Sunt bani care, utilizați corespunzător, pot schimba fața lumii. Și chiar o fac. Singura problemă care se pune este cât, în ce proporție, această modificare a realității înconjurătoare influențează existența fiecăruia dintre noi. De cele mai multe ori, schimbările au avut ca singur scop creșterea bogăției unor indivizi sau companii din branșă, chiar dacă au avut consecințe catastrofale pentru populație. Istoria o demonstrează din plin, iar ceea ce se întâmplă azi în lume nu face decât să confirme că fenomenul continuă. Este prezent și ne afectează în mod direct.

Să nu uităm că, din momentul în care s-a permis accesul public la documentele proceselor  de la Nuremberg, s-a aflat că adevărații artizani ai pregătirii, declanșării și susținerii celui de al doilea Război Mondial au fost câteva concernuri farmaceutice, în frunte cu vestitul și azi I G Farben. Din concernul I G Farben făceau parte firme de renume, aflate și astăzi în topul industriei moderne de medicamente, între care Bayer și BASF. Urmarea? O cunoaștem cu toții! Distrugeri imense la scară mondială, 60.000.000 morți și încă de două ori pe atât destine spulberate pe toate continentele Pământului.

Să nu uităm că, sănătoși sau bolnavi, fiecare dintre noi plătim anual sume uriașe industriei de medicamente. Prin urmare, vrem nu vrem, depindem de cei care fabrică pastile de toate felurile, creme vindecătoare sau de înfrumusețare, fiole cu substanțe injectabile, plasturi antiseptici sau împotriva fumatului etc. Iar ei profită din plin, fără a fi deranjați. Au descoperit și lansat virusuri și bacili care produc boli vindecabile numai cu medicamentele produse de ei. Ne-au vândut și ne vând pe post de leacuri miraculoase medicamente care în loc să vindece întrețin bolile și ne fac dependenți pe viață de un anumit tip de tratament. Scot pe piață, în mod voit, medicamente cu efecte adverse care obligă la cumpărarea unor alte medicamente destinate eliminării efectelor primelor. Sunt declarate pandemii și epidemii imaginare, forțând guvernele la cheltuirea unor sume uriașe iar populația la plata unor tratamente îndelungi și inutile. Și exemplele ar putea continua.

E timpul s-o recunoaștem, fără a ne rușina: suntem sclavii moderni ai sistemului de sănătate. Fiindcă, indiferent unde în lume trăim, el are putere de viață și de moarte asupra noastră, a tuturor. Bolnavi fiind (om perfect sănătos reprezentând doar o figură de stil..) trăim sau murim în funcție de câți bani avem în buzunar iar stingerea noastră, mai devreme sau mai târziu, este în directă legătură cu interesele celor care populează acest sistem. Fie ei fabricanți de medicamente, manageri de spitale, medici, producători de aparatură sau de substanțe antiseptice și reactivi.

Prin urmare, mirarea și tânguirea noastră în fața dezvăluirii unor secrete pe care numai naivii cronici nu le știau, îmi par ușor fabricate. Amplificate în scopuri evident politice ori politicianiste. Și mânuite subtil spre sporirea ”faimei” și revenirea (în atenția publicului) unor gazetari uitați, împinși de calitatea îndoielnică a profesionalismului personal către periferia presei adevărate.

Restul, avalanșa de întrebări care îi rostogolesc în nămolul presei de scandal pe X sau pe Y, acuzele la adresa diferitelor servicii mai mult sau mai puțin secrete, strigătele guturale către guvern, emisiunile de televiziune care măsluind adevărul cerșesc rating, reprezintă doar simplă bârfă, hrana toxică a vulgului. Bine plătită.

 

Rating 4.00 out of 5
[?]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*