Bătaia de joc pare fără de sfârșit. Cui folosește?

pensionari 4După îndelungi și inutile controverse, la sfârșitul lunii iulie 2015, în Parlamentul României se năștea Legea 223/2015. Era botezată ”Legea privind pensiile militare de stat”. Încă nu a apucat să i se taie buricul, ceea ce s-ar fi întâmplat la 1 ianuarie 2016 prin intrarea sa în vigoare, că noul guvern, populat cu personaje care de mult timp nu mai aveau nicio legătură cu realitatea românească, s-a grăbit să ia în discuție ( pe blat) modificarea ei. De ce atâta grabă? De ce o lege, care aducea o sumă de reparații după distrugerea intenționată a categoriei sociale numită pensionari militari, o lege prin care se readucea la viață atât de justificata pensie militară de stat, ar trebui urgent modificată? Ba chiar să fie schimbată înainte de a deveni activă! Aflăm că se dorește o nouă recalculare (a câta???) a tuturor pensiilor militare. Care să fie cauza și cine, concret, vrea ca pentru fiecare pensionar militar să se reia întreaga mizerie inițiată de Boc/Băsescu?
Conform unei noi programate OUG (care, contrar Constituției, ar trebui să modifice o lege organică), pensionarii militari sunt din nou obligați să alerge prin arhive. Ei vor trebui să demonstreze încă o dată (au mai făcut-o, inutil, acum cinci ani!), celor care dețin deja evidența strictă a activității fiecăruia dintre ei, că au avut la o anumită dată o anumită soldă sau un anumit venit. Și să opteze, să ceară, (deși au mai făcut-o, tot inutil, acum cinci ani!) să se ia în calcul la pensia aflată deja în plată de mulți ani o anumită perioadă din viața sa de militar. Culmea bătăii de joc este că nimeni nu cunoaște ( nici chiar casa de pensii, nici cei care cer acum noile modificări!) dacă acest demers îi va fi favorabil pensionarului ori nu. Fiindcă instrucțiunile de aplicare a legii adoptate în iulie ac nu au fost elaborate încă. Cu atât mai puțin cele ale OUG în discuție.
Deasupra tuturor acestor instrumente de tortură psihică plutește amenințarea că, dacă nu vine cu hârtii noi în termen de șase luni, fiecărui militar i se va recalcula automat pensia conform plăcerii unor funcționari, după criterii încă obscure, care se contrazic între legea 223 și proiectata OUG. Se deschide astfel poarta unor noi abuzuri, se prefigurează apariția unor noi nedreptăți. Se legiferează intervenția abuzivă , dintr-un moft, asupra venitului ce reprezintă singura sursă de existență a zeci de mii de pensionari militari. Cui folosește?
Este o porcărie de neimaginat fiindcă totul se referă la pensionarii aflați deja în plată. Întreaga mizerie este programată să acționeze retroactiv! Se întâmplă pentru a cincea oară în ultimii cinci ani, timp în care aproape fiecare pensionar militar a primit, bulversat de fiecare dată, nenumărate Decizii de pensionare ce se contraziceau una cu alta. Ele erau elaborate de aceeași entitate, se bazau pe aceleași date și pretindeau că respectă aceleași prescripții legale. Este o porcărie de neimaginat pentru că, după ce pensiile militare de stat au fost desființate și apoi reînființate, după ce au trecut aproape două mii de zile de nesiguranță existențională pentru pensionarii militari aflați în plată, după ce au fost băgați în aceeași oală cu polițiștii, jandarmii și alte ”componente ale sistemului național de apărare”, acum se vrea o nouă recalculare generală a zecilor de mii de pensii militare. Un demers ce impune un uriaș efort contabilicesc. O acțiune care va induce inerent erori. Greșeli ce vor trebui și ele apoi eliminate prin noi contestații și prin nenunărate noi procese civile. Efectele concrete pentru pensionari, conform noii OUG programate, vor fi simțite după cel puțin 24 de luni! În 2018, deci. Timp în care va domi nesiguranța zilei de mâine. Fiindcă, niciun pensionar nu va ști până atunci ce se întâmplă cu pensia sa. Va crește sau va scădea și cu cât? Câți dintre acești bătrâni, chinuiți acum,vor mai trăi atunci? Câți dintre ei ne vor privi de sus, de dincolo de nori, în 2018, blestemând această perpetuă bătaie de joc? Și, din nou, cui folosește?
Confruntat cu această realitate, nu se poate să nu te întrebi ce putere internă sau externă este interesată în scurtarea vieții bătrânilor armatei române? Să nu te întrebi cum se face că, în contextul atâtor probleme sociale dramatice, a unor zdrobitoare realități economice, devastatoare pentru milioane de români, de cinci ani încoace, încă din prima zi a înscăunării, fiecare guvern a avut ca o primă preocupare distrugerea vieții acestei categorii sociale, schimbarea statului lor social, răvășirea standardul lor de viață? Domnilor, pe această temă s-au adoptat și modificat, în numai cinci ani, patru Legi, șase Ordonanțe de Urgență, nenumărate Decizii ale Curții Constituționale (unele de-a dreptul imbecile). Toate destinate hărțuirii, umilirii, stresării și chinuirii pensionarilor militari. Cui a folosit?
Au fost deschise, în aceiași perioadă, mii de procese civile în care se cerea dreptate. Mulțimea proceselor blocase la un moment dat instanțele din țară… Mii de militari bătrâni, pensionari atunci și acum, au fost scoși din case, alergați prin arhive și trimiși apoi forțat pe culoarele triste ale pașilor pierduți. Zeci de vârstnici, militari cu demnitate, au preferat sinuciderea îndurării umilinței. Zeci de mii de purtători ai ordinelor și medaliilor primite din partea unei țări recunoscătoare au început să urască acest stat, să regrete anii în care n-au avut nimic mai presus decât datoria, să fie scârbiți de viață și să trăiască sub teribila teroare a nesiguranței zilei de mâine. Cui folosește?
Din nefericire, majoritatea pensionarilor militari, oameni cu bun simț, suportă fără crâcnet bătaia de joc. Suferă în tăcere și rabdă. Fiindcă, așa au fost educați, să suporte fără a protesta.Instituțiile care ar trebui să-i apere, Ministerul Apărării, Asociațiile pensionarilor militari sau Sindicatul care s-a obligat la protejarea vieții lor, se fac că plouă. Ori sunt părtașe acestei mașinațiuni, ori sunt dependente de politic, sunt amestecate și murdărite în zoaiele politicii și nu le pasă decât de propria piele. Sau sunt, cu brutalitate sau sub amenințare, reduse la tăcere.
Doar întrebarea rămâne aceeași. Fără de răspuns. CUI FOLOSEȘTE?

PS. Nu mă îndoiesc că se vor găsi persoane care să mă contrazică. Persoane care să susțină că această nouă porcărie este destinată îmbunătățirii vieții pensionarilor militari. Și nu mă mir. De fiecare dată, înainte și după fiecare atentat la liniștea și traiul pensionarilor militari, s-a susținut că se face dreptate și toți vor fi mult mai fericiți. Ce a urmat, nu mai trebuie explicat. Se simte. Și pute!

Rating 3.00 out of 5
[?]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*