Kulturalis minister

Am aflat că la ministerul culturii a fost propus un nou ministru.  Nimic nou, veți zice. În lista miniștrilor care au ocupat acest fotoliu în ultimii 150 de ani sunt înscrise mai mult de 180 personalități. Între acestea, nume ilustre, adevărate repere ale culturii române sau anonimi, generali, episcopi, politicieni cu renumele mai mult ori mai puțin pătat, chiar și alogeni.

Niciodată însă, până în anul de grație 2009, în guvernul de tristă amintire Boc, n-a ajuns ministru al culturii române un personaj care se declară a fi ungur și abia între paranteze român. Care să susțină că limba sa maternă este maghiara și nu limba poporului pe teritoriul căruia s-a născut și educat. Care să afirme că patria sa este cu totul o altă țară.

Și, niciodată până în 2014, n-a fost acceptat (nici ca nominalizare!) drept ministru al culturii românești cineva care socotește că pentru sine româna este o limbă străină sau, în cel mai bun caz, ”cetățenească”.  Care, deși născut în inima României, declară că  “Limba mea maternă este limba maghiară, iar limba română este limba de cetațean, limba statului în care trăiesc” și prin urmare se consideră a fi ”politician maghiar din România” (vezi Wikipedia). Care nu-i în stare să lege două fraze inteligibile în românește și care, drept consecință, afirmă cu seninătate și mândrie că în familia sa nu există niciun  biped. Dincolo de cele arătate deja, pe viitorul ministru al culturii  nimic (dar chiar NIMIC!) din pregătirea și activitatea sa nu-l recomandă pentru a i se da în resposabilitate cultura României.

Dacă, prin absurd, cineva de peste noi, eventual din ceruri, ar fi dorit să sublinieze  bătaia de joc de care se ”bucură” de ceva vreme ministerul român al culturii, pentru a-și atinge scopul n-ar fi  putut alege o altă persoană mai reprezentativă decât pe doamna blondă numită Rozalia Ibolya Biro. O femeie politician, drăguțică dar încărcată de dispreț pentru România, lipsită de cea mai palidă legătură cu ceea ce numim cultură.

Ca să vedeți că nu mânat de ultranaționalism ori ranchiună am afirmat cele de mai sus, să răsfoim împreună CV-ul viitorului ministru al culturii: liceu specializat în industria alimentară; facultate de economia industriilor, construcțiilor și transporturilor; director ori administrator al unei lungi liste de SRL-uri cu profil alimentar, industria laptelui sau imobiliare; viceprimar cu responsabilități în ceea ce privește sfera economică și social comunitară; senator; În rest, viața sa este dedicată unei intense activități politice în UDMR, presărată cu accente mai mult sau mai puțin antiromânești, în funcție de indicațiile primite de la Uniunea Culturală care, într-o ilegalitate condamnabil acceptată, se manifestă fără pic de jenă ca un partid politic.

Nu-i așa că, urmând cu inconștiență poteca desconsiderării ființei naționale, doamna Rozalia reprezintă persoana cu pregătirea perfectă pentru nominalizarea la înalta demnitate de ministru al culturii? Mai ales dacă, vorba unui confrate, în sprijinul acestei alegeri inspirate am admite că substantivul ”cultură” ar avea ca origine aserțiunea ”cultul urii”…

Undeva, într-un colț ascuns din sediului rațiunii proprii, mai sper că această catastrofă ar putea fi evitată. Și tot acolo găsesc numele unei sumedenii de români, etnici maghiari, germani, turci sau bulgari, cu statura spirituală necesară unui adevărat ministru al culturii, cu respectul și dragostea față de țara lor, România, necesare ocupării unei asemenea demnități.

Dar dacă prim-ministrul Ponta va accepta într-un final nominalizarea doamnei Rozalia Ibolya Biro, s-ar dovedi, încă o dată, că mai nimic nu-l separă de predecesorul său, demolatorul Boc. Posibil este ca numărul de voturi de la UDMR pe care contează, din postura de candidat la președinție, să fie depășit de voturile pierdute. Fiindcă, oricât de toleranți ar fi, sunt convins că o mulțime de români vor refuza să aleagă președinte un politician care intră încălcat cu bocancii nesimțirii în unul dintre sanctuarele sfinte ale poporului român: cultura sa.

Rating 3.00 out of 5
[?]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*