IMPUSCATI-NE!

                                                ÎMPUŞCAŢI-NE!

            Ieri am trecut cu treburi, pentru puţină vreme, prin capitală. Întâmplător, în arşiţa neagră a asfaltului, îl zăresc pe fostul meu profesor, generalul în retragere S.M. Om la aproape optzeci de ani, încă drept, cu mintea trează. Nu ne văzusem de mai mult de zece ani. Îl salut cu respect. Ma recunoaşte imediat, alegându-mă probabil din sutele de foşti elevi. Îmi pronunţă, cu un fel de gingăşie părintească,   numele mic. “Teo…”. El nu se adresase vreodată elevilor săi pe numele de familie. Ne ştia tuturor numele mic.

            “Ce mai faceţi, domn’ profesor?” Nu-mi răspunde. Nici măcar nu mă priveşte. Merge lângă mine, mai înalt, păşind ferm, fără pic de ezitare în paşi. Trec minute bune. Îi respect tăcerea. Într-un târziu, ridic privirea spre el. Şi surprind lacrimi în ochii umbriţi de sprâncenele dese, cărunte acum.

            “Te rog să mă ierţi, Teo. Nu aş fi dorit să mă vezi plângând. Dar nu mai pot. Această umilinţă…Atâta înjosire! Am ajuns să regret că sunt militar. Am îmbrăcat uniforma la paisprezece ani. Şi am purtat-o, cu demnitate spun eu, peste cinci decenii. Sunt aproape, foarte aproape, de ultimul drum şi mă simt scuipat, murdărit şi înjurat. Nu pot să înţeleg de ce. Motivul…trebuie să existe unul!” Cu un gest discret îşi sterge lacrimile din colţul ochilor.  Nu pot rosti nici un cuvânt. Sunt profund impresionat de durerea omului în vârstă, pe care îl ştiam dârz, tenace.  În lacrimile sale văd durerea unei întregi generaţii de militari. Sunt răscolit.

            “M-ai întrebat ce fac. Alerg prin căldura  asta. Vin de la centrul militar unde am stat două ore la coadă. Alături de alţi circa o sută de pensionari, la fel de nedumeriţi, la fel de supăraţi, la fel de indignaţi. Ca să aflu ce acte să aduc.  Şi când te-am întâlnit mă întrebam cum să fac rost de ele. Va trebui să umblu în aproape toată ţara. Să-mi retrăiesc tinereţea şi maturitatea şi să-mi iau de la capăt viaţa. De data asta ca petent, ca cerşetor. La mila unor funcţionari neplătiţi, nemulţumiţi, aglomeraţi.  De ce?  Pentru a cere nişte acte de la Ministerul Apărării ca să le dau înapoi Ministerului Apărării… Bătaie de joc! Tocmai mă întrebam dacă mai merită osteneala pentru cei câţiva ani pe care îi mai am de trăit…”

            Tac. Nu am cuvinte nici măcar să-l îmbărbătez, de convenienţă. Sunt pe cale să regret întâlnirea care mă bucurase la început. Atâta durere exprimă cuvintele bătrânului general, profesorului meu!

            “Şi ştii care este esenţa bătăii de joc? Să fii pus să alergi la bătrâneţe  după niste hârtii care să ducă la înjumătăţirea pensiei tale. Mică, mare, cum o fi!  Ba mai mult, să te pună să-i rogi, în scris, să-ţi ia banii câştigaţi cinstit, cu trudă, cu renunţări şi cu grija de a respecta legea. Ce minte perversă trebuie să ai ca să gândeşti o asemenea tortură? Simţi ura ţâşnind din fiecare cuvânt scris acolo, în hârtia pe care ei o numesc lege. Ură oarbă, adresată tuturor vieţuitorilor militari, fie ei chiar poliţişti ori jandarmi. Tuturor  celor care au asigurat supravieţuirea acestei naţii, liniştea şi dezvoltarea ei.” Vorbeşte încet. Cu vocea pe care i-o cunoşteam atât de bine. Glasul acela care, ani de zile, prin cuvinte alese,  “umpluse” cu  învăţătură minţile noastre tinere.  

        “Este mai rău decât în faţa plutonului de execuţie. Acolo e simplu. Câteva clipe şi gata. Nu te chinuie, nu te umileşte, nu te desconsideră, nu te spurcă, nu te murdăreşte. Nu te tratează ca pe un gunoi. Eşti respectat şi ţi se dă dreptul să mori cu demnitate!”

         Încerc să spun ceva. Mă opreşte cu un gest al mâinii. Un fel de “Lasă, nu-i nevoie…” Şi continuă. “Ştii, mă gândesc să trimit câte o scrisoare tuturor politicienilor pe care îi cunosc. Mulţi din ei foşti studenţi ai mei. Şi preşedintelui.  Şi premierului.  Şi mai ales ministrului armatei, care zice că-i militar.  Multe, câte voi reuşi să scriu. În plic, un singur cuvânt : ÎMPUŞCAŢI-NE!  Semnată de mine, cu grad, nume şi adresă.  În speranţa că or vor face şi vom scăpa de chin. Păstrându-ne măcar demnitatea.”

         Ne-am despărţit. Ore întregi mintea mi-a fost învadată de cuvintele profesorului meu. Mi le amintesc pe fiecare, ca şi cum eu le-aş fi plăsmuit. Vi le spun şi dumneavoastră, celor care nu aţi avut privilegiul de a avea un asemenea om ca dascăl. Şi le scriu, poate, şi pentru ochii acelora care nu înţeleg adevărata tragedie, imensa durere de astăzi a militarului român. Pensionar ori nu.

                                                                                                                                                               August 2010, Bucuresti.

Rating 3.00 out of 5
[?]

6 thoughts on “IMPUSCATI-NE!

 1. Sunt sigur ca cel putin 200.oo de oameni ar vrea sa cometeze. Dar e imposibil. Orice cuvant in plus ar fi de prisos. Ai spus totul, TeoPal.

 2. Scmdsector6 a corectat eroarea.
  Mai jos vă trimit conţinutul e-mail-ului pe care l-am trimis unor prieteni. Îmi cer din nou scuze, pentru ceea ce a ieşit.
  Vă rog să mă învăţaţi cum să rezolv problema şi cu Tricolorul pentru că nici eu nu vreau să fiu legat de acest ziar, mai ales în postura involuntară de… plagiator. Pe site-ul lor nu am găsit date de contact.
  O fi doar în publicaţia tipărită?
  Cu deosebită stimă, pfiliuta.

  *********************************************************
  Am găsit asta pe http://www.teopal.com.

  Cum ar zice Valentin Stan: “CITIŢI ŞI CUTREMURAŢI-VĂ”

  Cu stimă,

  Col.(r) Paul Filiuţă

  7 Aug

  ÎMPUŞCAŢI-NE!

  Ieri am trecut cu treburi, pentru puţină vreme, prin capitală. Întâmplător, în arşiţa neagră a asfaltului, îl zăresc pe fostul meu profesor, generalul în retragere S.M. Om la aproape optzeci de ani, încă drept, cu mintea trează. Nu ne văzusem de mai mult de zece ani. Îl salut cu respect. …….
  ……………….

 3. Domnule TeoPal,
  Ati publicat un articol care spune totul despre starea sufleteasca a militarilor care sunt batjocoriti in fiecare clipa de actuala guvernare inca din ajunul Sfintelor Sarbatori de Craciun 2008.
  Oare stagiul militar a fost atat de greu pentru premierul Boc incat ne uraste si ne urmareste cu inversunare de aproape doi ani ?
  Oare isi doreste titlul de nimicitor al militarilor ?

 4. Am trimis si eu un mail cu ocazia majorarii salarilor cu -25%:
  To: cabinet.ministru@mapn.ro; voancea@mapn.ro; gegavrila@mapn.ro; drp@mapn.ro; purtatorcuvant@mapn.ro; presamapn@mapn.ro; secretariat_general@mapn.ro

  MINISTRULUI APARARII NATIONALE

  RAPORTEZ:

  – sotia mea este bugetara(profesoara), ca si sotiile altor mii de militari;
  – eu(familia mea) am rate la banci(ipoteca), ca si alte mii de militari(imprumut in 2007 cu euro 3,1);
  – dupa calculele facute impreuna cu sotia, familia mea va avea incepand cu luna august o scadere de 1.000 lei din salarii, la fel ca si alte mii de familii de militari;
  Cum ne vom descurca? Unde este protectia sociala a cadrelor militare?
  Intrucat avem o “armata” de juristi printre noi mai am si alte intrebari:
  – armata ca institutie fiind in restructurare, de ce ni se reduc veniturile(ca de majorat se majoreaza salariile)?
  – intrucat este la moda retrocedarea, de ce nu cerem Tarii pe care am servito cu sudoare si sange plata servicilor depuse pentru constructia Transfagarasanului, canalului Dunare-Marea Neagra, a nenumaratelor recolte stranse in regim zi lumina pana erau “surprinsi” de zapada militarii pe ogoare, a nenumaratelor tone de carbune extras, a nenumaratilor kilometri de cale ferata, si a multor alte servici, dar sa nu uitam Casa Poporului.
  – aceasta majorare cu -25% a veniturilor noastre(alti bugetari si le-au marit) nu destabilizeaza putin institutia si scade sigur cu peste 25% moralul militarilor(vor urma valuri de demisii) si aduce putin, cam cu 25%, cu un atac asupra sigurantei nationale?

  Cu respect, (gradul si numele meu – reale)
  Am primit raspuns:

  Stimate domnule (numele meu)

  Ca raspuns la e-mailul adresat ministrului apararii nationale,
  inregistrat cu nr. P.2312/2010, remis spre solutionare unitatii noastre,
  va comunicam urmatoarele:
  1. Conducerea ministerului este solidara cu demersurile ce vizeaza
  mentinerea unui statut social adecvat pentru personalul militar, in
  masura in care asemenea actiuni sunt abordate rational, in limitele
  legii si in acord cu realitatile economice nationale.
  2. Ministerul Apararii Nationale va actiona pentru constientizarea
  opiniei publice si a factorilor decidenti asupra privatiunilor
  serviciului militar si a nevoii implicite de compensare a acestor
  privatiuni prin diferite mijloace, in mod deosebit prin salarizare.

  Cu respect,
  SEFUL UM 02585

  Sa Traim Bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*