JOCUL

                                                                                     JOCUL

            O zi care nu va fi uitată. 6 mai 2010. Zi în care preşedintele României anunţă vesel, zâmbind după gluma cu omul gras şi omul slab, măsuri de un dramatism năucitor. Practic, peste nouă milioane de români sunt condamnaţi la foame. Motivaţia? Nu există alternativă.

            Guvernanţii, care în marea lor majoritate au aflat despre „inspiraţia” preşedintelui odată cu noi,  îi susţin poziţia. Şi cer din partea poporului, încă ameţit de incredibila veste, solidaritate. Nimeni nu ştie cu cine. Cu noi înşine? Pentru că toţi cei care trăiesc din salariu sau din pensie sunt afectataţi. Cetăţeanul nu înţelege motivul pentru care statul, care ar trebui să-l protejeze de abuzuri, îl abuzează brutal.

            Se caută adevărata cauză a gestului prezidenţial. Înafara faptului că preşedintele nu mai are ce pierde. Apar nenumărate scenarii posibile. Unele care justifică înfometarea. Altele care le demontează pe primele, prezentând alternative, demonstrându-le caracterul voluntarist, amatorist şi inutil în ceea ce priveşte reducerea efectelor crizei.

            Încerc să aflu şi eu. Întreb, discut cu prietenii, cunoscuţii, oamenii politici pe care îi ştiu. Dar abia ieri sunt lămurit. De către un fost coleg, politician de vază, membru al unuia din partidele aflate la putere. Soluţia este atât de simplă încât îmi e ciudă că nu mi-a trecut şi mie prin minte. „Este un joc. Un joc politic, atât!” mi-a spus politicianul. Şi îmi explică. În acest joc nu contează efectele sociale, viaţa de zi cu zi a cetăţeanului, starea economică a ţării ori îndatorarea pe zeci de ani a fiecărui român. Importante sunt efectele politice. În fapt, supravieţuirea la putere a unui grup de profitori, adunaţi în ceea ce ei numesc partid.  Deşi pare că s-au luat măsuri politice sinucigaşe, nu-i deloc aşa. E o perdea de fum pentru naivi. Deoarece, în final, sunt convinşi că tot ei vor câştiga. Aşa e gândit jocul.  Joc pe care îl prezint, pe scurt şi pe puncte, mai jos.

  • E nevoie urgentă de bani pentru că s-a băgat prea adânc mâna în buget. Luăm acum. Cât mai mult, cât mai repede, de la toţi. Mai puţin de la noi şi ai noştri. Rezolvăm pe moment, sacrificând orice, problema fondurilor financiare. Promitem revenirea la normal, la un termen indefinit.
  • Îi lăsăm să sufere. Un an, doi. Până în apropierea alegerilor parlamentare din 2012.
  • Înainte de alegeri, indiferent de situaţie, anunţăm ieşirea din criză şi revenirea  la normalitate datorită eforturilor noastre. Devenim salvatorii ţării.
  • Începem să dăm înapoi din ceea ce am luat acum. Nu contează cât. Gestul, trebuie marcat. Nu este important de unde. Ne putem împrumuta până după alegeri dacă nu găsim o altă soluţie.
  • Poporul va crede că suntem seriosi. Devenim credibili. Este deja demonstrat. Am scos ţara din cea mai gravă criză cunoscută, riscându-ne poziţia politică şi acum renunţăm, aşa cum am promis, la tăierile de pensii şi salarii. Cresc salariile. Mărim pensiile. Iubim cetăţeanul. El e stăpânul nostru. Lui îi dedicăm întreagul nostru efort. Promitem că vom da mai mult. Schimbăm chiar câteva legi. Pornim maşina de propagandă.  Şi aşa, electoratul va fi de partea noastră.
  • Câştigăm alegerile. Vom fi din nou la putere!
  • După? Vom vedea. Vom avea alţi patru ani la dispoziţie. Şi o mulţime de alte jocuri. Politice.

Ce părere aveţi? Nu-i aşa că-i credibil politicianul, fostul meu coleg? Că poate exista un asemenea joc? Cu viaţa şi sănătatea noastră. Cu traiul şi liniştea fiecăruia dintre noi. Un joc. Politic şi cinic.

            Autorul sau autorii jocului, nu-i cunosc. Dar nimic nu mă opreşte să-i bănuiesc. Ca şi dumneavoastră.

Rating 3.00 out of 5
[?]

One thought on “JOCUL

  1. Chestiunea cu “este un joc” este un praf. Adevarul este ca asistam la niste asasinate. Iar cei care le comit, ca sa nu fie demascati ca asasini, lanseaza prafuri de genul “este un joc”. Nu tine! Sa incerce altceva! De exemplu, sa se duca dracului!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*